Připomeňte si exotickou dovolenou tímto křupavým pečeným falafelem, který si doma snadno připravíte z dostupných ingrediencí.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 25 mimut
- Celkem: 40 minut
Ingredience
- 1 hrnek nevařené cizrny, namočené 24 hodin, scezené, propláchnuté a osušené
- ½ šálku nakrájené šalotky nebo žluté cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- ¾ lžičky mořské soli
- ¼ lžičky kajenského pepře
- ¼ lžičky prášku do pečiva
- 1 šálek nasekaných čerstvých koriandrových listů a stonků, osušených
- 1 šálek nasekaných čerstvých petrželových listů a stonků, osušených
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje a další na pokapání
- Pita chléb
- Hummus
- Nakrájené rajče a okurka
- Nasekaná petržel, čerstvá máta
- Nakládaná červená cibule
- Tahini omáčka
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C a velký plech vyložte pergamenovým papírem.
- Do velkého kuchyňského robotu dejte cizrnu, šalotku, česnek, citronovou kůru, kmín, koriandr, sůl, kajenský pepř, kypřicí prášek, koriandr, petržel a olivový olej. Mixujte, dokud se směs dobře nespojí, ale nerozmixuje na pyré. V případě potřeby seškrábněte stěny mísy stěrkou.
- Pomocí naběračky se dvěma lžícemi a rukama vytvarujte ze směsi 12 až 15 silných placiček.
- Placičky položte na plech na pečení. Hojně je pokapejte olivovým olejem a pečte 14 minut.
- Obraťte a pečte dalších 10 až 12 minut nebo dokud nejsou zlatohnědé a křupavé zvenku. Během posledních několika minut pečení zabalte pita chléb do alobalu a zahřejte jej v troubě.
- Pity ozdobte hummusem, nakrájenou zeleninou, falafelem, bylinkami, nakládanou červenou cibulí a bohatě pokapejte tahini omáčkou.