Pokud patříte k milovníkům štrúdlu nebo jablek v županu, určitě zachutná i tento dokonale křupavý jablečný crumble podle tohoto receptu. Připomíná skvělý jablečný koláč od babičky, ovšem je pojatý moderně.
Ingredience
Na náplň:
- 4 velká zlatá jablka (asi 1,3 kg)
- 50 g krystalového cukru
- 1 citron, odšťavněný
- 20 g hladké mouky
- 1/2 lžičky mleté skořice
Na crumble:
- 120 g vlašských nebo pekanových ořechů, nahrubo nasekaných
- 140 g hladké mouky
- 100 g ovesných vloček
- 110 g tmavě hnědého cukru
- 1 lžička mleté skořice
- špetka jemné soli
- 115 g studeného másla nakrájeného na malé kousky
Postup
- Umístěte rošt do středu trouby a předehřejte ji na 180 °C.
- Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte je na půlcentimetrové plátky.
- Jablka vložte do velké mísy a promíchejte je s cukrem, citronovou šťávou, moukou a skořicí.
- Poté je vložte do lehce vymazané zapékací misky o rozměrech 23 × 33 cm a rozprostřete do rovnoměrné vrstvy.
- V jiné velké míse smíchejte ořechy, mouku, ovesné vločky, cukr, skořici a sůl. Pomocí nože na těsto nebo prstů jemně zapracujte studené máslo, dokud se nevytvoří hrudky velikosti hrášku.
- Jablka rovnoměrně posypejte směsí a pečte, do zlatohněda, asi 45 minut, přičemž v polovině pečení jednou otočte.
- Jablečný crumble s ovesnými vločkami podávejte teplý nebo při pokojové teplotě s vanilkovou zmrzlinou.