Připravte si k večeři jedinečné tyčinky z mozzarelly, které křupou při každém kousnutí.
Příprava
- příprava: 25 minut
- pečení: 15 minut
- počet porcí: 6
Ingredience
- 10 plátků celozrnného chleba Melba toast
- 1/3 hrnku celozrnné strouhanky
- 1 lžíce mletého čerstvého oregana
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- velká špetka mletého kajenského pepře
- 2 vaječné bílky
- 1 velké vejce
- 1 stroužek česneku, nakrájený na kousky
- 1/3 hrnku celozrnné mouky nebo hladké mouky
- 8 tyčinek částečně odtučněného sýra mozzarella, příčně rozříznutých na polovinu
- olivový olej ve spreji na obalení sýrových tyčinek
- 1/3 hrnku oblíbené omáčky k podávání
Postup
Melba tousty rozmixujte v kuchyňském robotu na polohrubou drť. Přesypte ji do středně velké mísy, přimíchejte strouhanku, oregano, 1/4 lžičky soli a pepře a případně kajenský pepř.
V jiné míse společně ušlehejte bílky, celá vejce, česnek a po 1/4 lžičky soli a pepře. Mouku a 1/4 lžičky soli nasypte do uzavíratelného plastového sáčku. Do sáčku přidejte kousky sýra, uzavřete jej a protřepejte, aby se sýr obalil.
Nejprve namočte jeden kousek sýra do vaječné směsi a poté jej pevně obalte ve směsi strouhanky; poté stejný kousek opět namočte do vaječné směsi a následně do směsi strouhanky (jednou rukou namáčejte suchou směs a druhou mokrou směs).
Položte na talíř nebo plech vyložený pergamenovým papírem. Zamrazte na 15 minut nebo přes noc.
Předehřejte troubu na 220 °C. Zmrazené sýrové tyčinky celé postříkejte olivovým olejem ve spreji. Pečte, dokud nezezlátnou, asi 12 minut. Podle chuti je posypte další solí a pepřem.
Ihned podávejte s oblíbenou teplou omáčkou.