- Příprava: 10 min.
- Vaření: 10 min.
- Celkem: 20 minut
- Náročnost: mírně pokročilí
- Porce: 4-6 porcí
Ingredience
- 500 g olihní, trubic a chapadel, očištěných
- rostlinný olej na smažení
- 50 g hladké mouky
- 50 g kukuřičné mouky
- ¼ lžičky prášku do pečiva
- špetka kajenského pepře
Ingredience na česnekovou pastu aïoli
- 150 g majonézy
- 1 velký stroužek česneku, jemně nastrouhaný
- špetka šafránu
- ½ citronu, odšťavněného
Postup
- KROK 1 – Z chobotnice odřízněte chapadla a vložte je do mísy. Chobotnice nakrájejte na zhruba 1 cm silná kolečka a přidejte je do mísy. Ve velké těžké pánvi na mírném ohni rozehřejte olej, aby nebyl plný více než do dvou třetin.
- KROK 2 – Na aïoli smíchejte v malé misce majonézu, česnek, šafrán a citronovou šťávu. Odstavte.
- KROK 3 – Chobotnice smíchejte s moukou, kukuřičnou moukou, práškem do pečiva, kajenským pepřem a ½ lžičky soli. Když olej na teploměru dosáhne 170°C nebo když do něj vhodíte kostku chleba a během 30 sekund zezlátne, smažte chobotnice po dávkách 2 minuty nebo dokud lehce nezezlátnou a nezkřehnou. Odložte je na tác vyložený kuchyňským papírem. Smažené chobotnice podávejte s aïoli na namáčení.