Připravte si křupavé chutné churros s výjimečnou domácí čokoládovou omáčkou.
Příprava
- Celková doba přípravy: 1 hodina
Ingredience na churros
- 50 g rozpuštěného másla
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 250 g hladké mouky z nového sáčku (nezbytná pro absorpci tekutiny)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 litr slunečnicového oleje
- několik kousků chleba
Ingredience na omáčku
- 200 g hořké čokolády
- 100 ml dvojité smetany
- 100 ml plnotučného mléka
- 3 lžíce zlatého sirupu
- ½ lžičky vanilkového extraktu, pokud máte k dispozici
Ingredience na skořicový cukr
- 100 g krupicového cukru
- 2 lžičky skořice
Postup
- Odměřte 300 ml vroucí vody do džbánu a přidejte rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt. Do velké mísy prosejete mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Uprostřed udělejte jamku a nalijte do ní obsah džbánu a velmi rychle do mouky dřevěnou lžící zašlehejte mouku. Během přípravy omáčky nechte 10-15 minut odpočívat.
- Všechny ingredience na omáčku dejte do pánve a za občasného míchání je opatrně rozpusťte, dokud nevznikne hladká lesklá omáčka. Uchovávejte v teple na mírném ohni.
- Velký hluboký hrnec naplňte do jedné třetiny olejem. Olej zahřívejte, dokud kostka chleba nezhnědne za 45 sekund až 1 minutu. Přikryjte plech pečicím papírem a smíchejte moučkový cukr a skořici.
- Na zdobicí sáček nasaďte hvězdicovou trysku – vhodná je šířka 1,5-2 cm. Naplňte jej odpočinutým těstem a poté vyfoukněte 2-3 proužky přímo do formy, přičemž každý proužek těsta odstřihněte kuchyňskými nůžkami.
- Jakmile jsou churros křupavé a zlatohnědé, vyjměte je z oleje a nechte okapat na plechu vyloženém kuchyňským papírem. Pokračujte v pečení zbytku těsta a hotové churros posypejte skořicovým cukrem a podávejte s čokoládovou omáčkou.