Máte doma přebytečné banány a bojíte se, že se vám zkazí? Můžete je využít pro pečení lahodných křupavých banánových muffinů.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 30 minut
- Celkem: 50 minut
Ingredience
- 420 g hladké mouky
- 450 g cukru krupice
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 225 g nesoleného másla, rozpuštěného a vychladlého
- 2 velká vejce
- 160 ml plnotučného mléka
- 2 lžičky čisté vanilkové esence
- 2 zralé banány, rozmačkané
- 1 zralý banán nakrájený na střední kostky
- 100 g vlašských ořechů nakrájených na malé kostičky
- 100 g müsli
- 90 g slazeného strouhaného kokosu
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vyložte formu na muffiny papírovými košíčky.
- Do mísy elektrického mixéru s pádlovým nástavcem prosejeme mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl. Přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte.
- Smíchejte vejce, mléko, vanilku a rozmačkané banány a přidejte je do směsi mouky a másla. Mísu vyškrábejte a dobře promíchejte. Nepřehánějte to s mícháním.
- Do těsta vmíchejte na kostičky nakrájené banány, vlašské ořechy, müsli a kokos. Lžící dávejte těsto do papírových košíčků a každý naplňte až po vrch. Každý muffin posypte sušenými banánovými lupínky, granolou nebo kokosem, pokud chcete.
- Pečte 25 až 30 minut nebo dokud vršky nezhnědnou a špejle nevyjde čistá. Nechte mírně vychladnout, vyjměte z formy a podávejte.