Tento recept na koblížky je přesně takový, jako ty z vašeho oblíbeného obchodu s koblihami.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 30 minut
- Čas navíc: 2 hodiny
- Celkem: 2 hodiny 40 minut
- Počet porcí: 18 koblížků
Domácí glazované koblížky jsou sladkou, polštářovitou odpovědí na otázku „co si dáte jako dezert?“. Tento nejlépe hodnocený recept na koblihy se může pochlubit lehkou máslovou chutí s dokonale dekadentní glazurou, která je k nakousnutí.
Jak uchovávat koblížky
Glazované koblihy vydrží při pokojové teplotě jeden až dva dny. Pro dosažení nejlepších výsledků je přikryjte papírem nebo fólií a skladujte je v chladném a suchém prostředí. V chladu vydrží koblihy až týden.
Ingredience
- 2 kousky sušeného droždí
- ¼ šálku teplé vody
- 1 a ½ šálku vlažného mléka
- ½ šálku cukru
- 1 lžička soli
- 2 vejce
- ⅓ šálku ztužený tuk
- 5 šálků hladké mouky
- 1 čtvrtka rostlinného oleje na smažení
- ⅓ šálku másla
- 2 šálky moučkového cukru
- 1 a ½ lžičky vanilky
- 4 lžíce horké vody
Postup
- Droždí nasypte do teplé vody a nechte 5 minut odstát.
- Ve velké míse smíchejte droždí, mléko, cukr, sůl, vejce, ztužený tuk a 2 hrnky mouky.
- Několik minut míchejte při nízkých otáčkách.
- Po 1/2 šálku zašlehejte zbývající mouku, dokud se těsto nepřestane lepit na mísu.
- Hněťte asi 5 minut.
- Těsto vložte do vymazané mísy a přikryjte.
- Postavte na teplé místo, aby vykynulo.
- Těsto je hotové, pokud se ho dotknete a zůstane na něm důlek.
- Těsto vyklopte na pomoučený povrch a opatrně ho rozválejte.
- Vykrajujte pomoučeným vykrajovátkem na koblihy.
- Koblihy necháme znovu kynout, dokud se nezdvojnásobí.
- Přikryjeme utěrkou.
- Máslo rozpusťte v hrnci na mírném ohni.
- Vmíchejte moučkový cukr a vanilku, dokud nevznikne hladká hmota.
- Odstavte z ohně a po lžících přilévejte horkou vodu, dokud není poleva poněkud řídká, ale ne vodová.
- Odstavte.
- Olej ve fritéze nebo velké těžké pánvi rozehřejte na 180 °C.
- Vsuňte koblihy do horkého oleje.
- Jakmile koblihy vystoupí na povrch, obraťte je.
- Koblihy smažte z každé strany dozlatova.
- Vyjměte je z horkého oleje a nechte je okapat.
- Ještě horké koblihy ponořte do polevy a odložte.