Nad nepřekonatelnou chutí a vynikající vůní tradiční italské pizzy s rajčatovým základem, sýrem, česnekem a bylinkami určitě nebude nikdo ohrnovat nos. Plněná pizza se dá velmi jednoduše sbalit na cesty, nebo vzít s sebou do práce.
Příprava receptu je o to jednodušší, protože samotné těsto na pizzu můžete koupit hotové v každém dobrém supermarketu. Kombinace hotového těsta s rajčaty, dvěma druhy tofu, cibulkou, špenátem, kořením a parmezánem potěší chuťové pohárky. Pizza se špenátem jistě zachutná i dětem.
Ingredience
- 1 šálek rozdrceného bazalkového tofu
- 1 šálek rozdrceného chilli tofu
- 1 šálek mraženého / čerstvého špenátu
- 1/2 šálku na kostky nakrájených sušených rajčat v oleji
- 1/2 šálku nastrouhaného parmezánu
- 1/2 šálku rozdrcené mozzarelly
- 1/4 šálku čerstvé /sušené bazalky
- 1/2 středně velké cibule
- rajčatový protlak podle potřeby
- olivový olej
- 2 ČL soli
- 1 ČL mletého černého koření
- 1 hotové těsto na pizzu
Postup
- Hotové těsto na pizzu rozválíme, potřeme rajčatovým protlakem a naplníme směsí.
- Směs si připravíme tak, že na olivovém oleji osmažíme cibuli do zlatova, přidáme rozdrcené tofu, čerstvý špenát a restujeme cca 5 minut.
- Do směsi přidáme rajčatový protlak (tak, aby konzistence nebyla příliš řídká), bazalku, sůl, mleté černé koření, mozzarellu a sušená rajčata. Všechno spolu dobře promícháme a restujeme cca 5 minut.
- Připravenou směs natřeme na těsto, posypeme parmezánem a zavineme (jako štrůdl).
- Pečeme do zlatova při teplotě 200 °C.
Zdravotní účinky parmezánu
- je zdrojem vápníku, který udržuje kosti zdravé
- díky vitamínu A udržuje pokožku a zuby zdravé
- je vhodný pro ty, jejichž organizmus netoleruje laktózu – mléčný cukr
Zdravotní účinky rajčat
- preventivně chrání před vznikem rakoviny
- mají vysoký obsah lykopenů, které pomáhají chránit před kardiovaskulárními onemocněními a pomáhají předcházet před slunečním poškozením pleti
- pravidelnou konzumací pomáhají snížit riziko vzniku rakoviny prostaty u mužů