Nad nepřekonatelnou chutí a vynikající vůní pizzy nebude určite nikdo z vás ohrňovat nosem. Nejen chutná obloha, ale hlavně křupavé tělo ji dělá tou pravou delikatesou.
Naše dnešní pizza je rozdílná v tom, že těsto neobsahuje ani štipku bílé mouky. Vlastně tato pizza neobsahuje žádnou mouku, protože jsme ji nahradili květákem.
Žádné kvasnice, bílá pšeničná mouka, mléko a cukr. Naše těsto je tedy vhodné i pro celiatiky a ty z vás, kteří mají rádi nové a netradiční chutě.
Ingredience
- 2 1/2 šálku květáku
- 2 celá vajíčka
- 1 mozzarella
- 2 PL strouhaného parmezánu
- sůl
- mleté černé koření
- oregano
- rajčatová šťáva
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
Postup
- Troubu si předehřejeme na cca 200 ℃.
- V mixéru rozmixujeme květák, který následně podusíme v mikrovlnce cca 8 – 9 minut.
- Necháme ho vychladnout, přidáme 2 vajíčka, mozzarellu, parmezán, sůl a mleté černé koření.
- Vypracované těsto rozetřeme (výška cca 0,5 cm) na plech (vystlaný papírem na pečení) a necháme ho upéct do zlatova (cca 15 minut).
- Těsto vyndáme, potřeme směsí rajčatového protlaku s oreganem a obložíme surovinami podle vlastního výběru (mozzarella, čerstvá rajčata, čili papričky, sušená šunka, atd.)
- Pizzu vložíme zpět do trouby a pečeme dalších cca 15 minut.
- Vyndáme z trouby a potřeme směsí olivového oleje s rozetřeným česnekem.
Zdravotní účinky parmezánu
- je zdrojom vápníku, který udržuje vaše kosti zdravé
- díky vitamínu A udržuje vaši pokožku a zuby zdravé
- je vhodný hlavně pro děti a mladistvé a pro ty, jejichž organizmus netoleruje laktózu (mléčný cukr)
Zdravotní účinky česneku
- podporuje činnost imunitního systému
- redukuje symptomy nachlazení až o 70%
- snižuje hladinu cholesterolu
- pomáhá v boji s vysokým krevním tlakem
- pomáhá udržovat naše kosti zdravé