Pomalu, ale jistě se ze mě stává vegetarián. Vegetariánství jsem se velmi dlouho bránila. Pořád jsem si říkala, že maso se prostě musí jíst a že bez masa nebudu mít dostatek kvalitních bílkovin. Čím dál víc mě však přecházela chuť na živočišné produkty.
V létě jsem naprosto přirozeně vyřadila tekuté mléčné výrobky typu jogurt, mléko či kefír. Prostě jsem na to už neměla chuť. Léto však skončilo a mně se chuť na zakysané mléčné výrobky nevrátila, ba naopak jsem začala mít problém s masem.
Díky studiu výživy člověka, kdy jsem se učila o výživě dle krevních skupin, jsem se usvědčila v tom, že pro moji krevní skupinu nejsou maso ani mléčné produkty vhodné. A tak teď jím převážně vegetariánsky, ačkoliv sem tam maso ochutnám, především, když jsem někde na návštěvě a nechci dělat problémy.
Nicméně věřím, že časem maso vyloučím úplně a budu se ubírat vegetariánsky či dokonce vegansky. Vyloučení masa s sebou nese však potíže – člověk musí 2x více sledovat, co jí a kolik toho jí. S tím mi pomáhají kalorické tabulky. Zjišťuji díky nim, zda do těla dostávám správný poměr všech živin a je moc fajn pocit, když víte, že maso je nahraditelné!
Dnes pro Vás tedy mám jeden moc dobrý a jednoduchý vegetariánský recept na kroupoto s červenou řepou a kozím sýrem.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 250 g ječných krup
- 240 g uvařené červené řepy
- 100 g čerstvého kozího sýra
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- směs sušených bylinek (tymián, rozmarýn, libeček, pažitka atd.)
Postup:
- Kroupy namočte alespoň na 3 hodiny do vody.
- V té samé vodě kroupy uvařte do měkka – viz článek, jak dlouho se vaří kroupy. Vodu před vařením osolte.
- Cibuli i česnek zbavte slupky a nakrájejte obojí nadrobno.
- Řepu nakrájejte na drobné kostky.
- Do pánve nalijte olivový olej a když je rozpálený, orestujte na něm cibuli a česnek.
- Když je cibule sklovatá, přidejte nakrájenou řepu a ještě chvíli vše restujte, aby se řepa „ohřála“.
- Nyní kroupy smíchejte s řepovou směsí a důkladně promíchejte.
- Kozi sýr rozdrobte do řepového kroupota, přidejte sušené bylinky dle chuti a opět důkladně promíchejte.
- Podle chuti dosolte.
TIP: Pokud to máte rádi ostřejší, můžete s cibulí a česnekem orestovat i chilli papričku. 🙂