Pečený sýr s bílou plísní s brusinkami a hruškovo-ořechovým tataráčkem

Grilované sýrySirupySladká jídlaSlané receptySnackySušené potravinySýry

Spojení pečeného sýru, hrušky, javorového sirupu a vlašských ořechů je naprosto úžasná. Určitě si toto jídlo připravte, ať už jako snídani, svačinu či večeři. Sýr můžete použít například camembert, hermelín nebo kterýkoliv jiný.

Na 2 porce budete potřebovat:

  • 2 sýry s bílou plísní o hmotnosti 100g
  • 40 g sušených brusinek
  • 80 g žervé
  • 50 g vlašských ořechů
  • 1 zralá hruška
  • 3 polévkové lžíce javorového sirupu
  • pár kapek limetkové šťávy z půlky limetky

Postup:

  1. Brusinky nasekejte nadrobno a přendejte je do misky.

2. Sýr překrojte na půlky a vydlabejte ho. Vydlabanou část dejte do misky k brusinkám.

3. Do misky přidejte i žervé a důkladně vše promíchejte.

4. Brusinkovou směsí naplňte jednu půlku sýru.

5. Naplněnou půlku sýru přiklopte druhou půlkou a sýr zabalte do alobalu.

6. Rozpalte pánev a vsypte na ni ořechy. Orestujte je, aby pustily tuk. Stanou se pak chutnějšími. Pozor ale, aby se nespálily.

7. Orestované ořechy pak nasekejte nadrobno a přendejte je na talíř.

8. Nyní nakrájejte nadrobno omytou hrušku.

9. Pánev ve které jste restovali ořechy opět zahřejte. Dejte do ní nakrájené hrušky i ořechy a přidejte javorový sirup. Na středním plameni karamelizujte hrušky se sirupem asi tak 5 minut. Na konci přidejte limetkovou šťávu.

10. Mezitím, co připravujete hruškový tataráček dejte sýr do trouby, aby se jemně roztopil. Troubu mějte předehřátou na 250 stupňů (horní i dolní ohřev) a sýr pečte pouze 5 minut. Neměl by být úplně rozteklý.

11. Po 5 minutách sýr vyndejte, sundejte alobal, opatrně jej přendejte na talíř a položte na něj horký hruškový tatarák, který jste si připravili na pánvi.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang