Granola je vlastně zapečená směs všeho, co máte rádi, tím ale myslím různé vločky, oříšky, semínka a sušené ovoce. Je to velmi zdravá a výživná záležitost. Já osobně mám nejraději vlašské ořechy, nejen, že jsou dobré pro mozek, ale také obsahují zdravé nenasycené mastné kyseliny (omega-3), bílkoviny a mnoho dalšího. Jsou tedy cenné pro vlasy, nehty i pokožku.
Já tedy zvolila mix vlašáků, slunečnicových semínek, sušené goji, drcených kakaových bobů a domácího datlového sirupu. Ve spojení se sójovým jogurtem a lesním ovocem je to super zdravá a rychlá snídaně.
Suroviny:
- 60 g sušených datlí
- 100 g ovesných vloček
- 150 g vlašských ořechů
- 100 g slunečnicových semínek
- 30 g chia semínek
- 50 g drcených kakaových nepražených bobů
- hrst sušené goji
- 3 polévkové lžíce řepkového oleje
Postup:
- Datle dejte do rendlíku s vodou, tak aby byly datle jen ponořené a chvilinku je s vodou povařte. Poté obojí rozmixujte dohladka.
2. Přidejte vločky, ořechy, semínka, boby a olej a důkladně vše propojte/promíchejte.
3. Směs přendejte do zapékací mísy, posypte ji goji a směs upěchujte.
4. Ořechovo-semínkovou směs dejte péct do předehřáté trouby na 150°- 10 minut, poté ztlumte na 100° a zapékejte ještě po dobu 30 minut.
5. Po zapečení nechte granolu vychladnout a poté ji přendejte do uzavíratelné nádoby. Skladujte v suchu.