Podzim nemám moc ráda, nicméně jedna věc nebo spíš jedno jídlo mě utěšuje. A tím je dýňová polévka! Každý rok, když začne padat listí tuto polévku vařím. A ne jednou. Ale hned několikrát do měsíce. Je totiž skvělá a vždy na ni mám největší chuť zrovna když je pochmurno.
Bohužel se ale stává, že když nějaké jídlo jíte častěji, velmi rychle se jej přejíte. A tak se snažím vymýšlet nové a nové recepty a alternativy, aby pro mě tato skvostná záležitost byla stále překvapující. Tentokrát jsem tedy vyzkoušela kombinace dýně a jablek.
Na 4 – 5 porcí budete potřebovat:
Pečení dýně
- 600 g dýně Hokkaido
- 200 g oloupaného zeleného jablka
- 3 snítky rozmarýnu
- 4 stroužky česneku
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Dýni rozkrojte napůl, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na kousky.
- Jablko zbavte jadřince a také jej nakrájejte na kousky.
- Pokrájenou dýni a jablko dejte do zapékací mísy.
- Česnek zbavte slupky a nakrájejte na kousky, přidejte jej do zapékací mísy.
- Vše zalijte olivovým olejem.
- Přidejte sůl, opepřete dýni i jablko a přiložte snítky rozmarýnu.
- Nyní dejte zapékací mísu do trouby a pečte 30 minut.
Základ
1 střední cibule
30 g másla
1 polévková lžíce olivového oleje
900 ml zeleninového vývaru
1 dcl bílého vína
Postup:
- Cibuli nakrájejte nadrobno.
- Máslo s olivovým olejem rozehřejte a orestujte cibuli dozlatova.
- Přilijte víno, které nechte odpařit.
- Do hrnce nyní přidejte upečenou dýni s jablky a přilijte vývar
- Na mírném plameni nechte 10 minut probublat.
- Obsah hrnce přelijte do mixovací nádoby od robota a rozmixujte vše dohladka. Já používám robota KMM 060 od značky Kenwood.
- Podle chuti přisolte či přidejte pepř.
Karamelizované jablko a ořechy
30 g másla
2 kávové lžičky třtinového cukru
200 g oloupaného zeleného jablka
2 hrsti vlašských ořechů
Postup:
- Jablko nakrájejte na tenké plátky
- Ořechy nasekejte nadrobno.
- V pánvi rozehřejte máslo.
- Přidejte třtinový cukr, který nechejte na mírném plameni rozpustit.
- Nyní přidejte plátky jablka a posekané ořechy a nechte vše zkaramelizovat.
Podávejte tak, že krém nalijte naběračkou do talíře na hladinu opatrně položte plátky jablek a ořechy.