Noky jsou po těstovinách dalším jídlem, které můj manžel zbožňuje. Přiznám se, že já je mám taky moc ráda, ale snažím se je z důvodu zachování zdravé linie moc nevyhledávat. Nicméně, pokud milujete bramborové noky, rozhodně si připravte i tyhle dýňové.
Ingredience (6 porcí)
Noky
- 1,5 kg dýně Hokkaido
- 750 g hladké pšeničné mouky
- 2 vejce
- 100 g parmazánu
- 100 g rozpuštěného másla
- sůl
- pepř
- olivový olej
Postup
- Omytou dýni rozkrojte napůl, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na větší kousky. Ty dejte na plech vystlaný pečícím papírem.
- Kousky dýně posolte, opepřete a zalijte olivovým olejem a dejte do trouby péct na 180 stupňů na 45 minut až do úplného změknutí.
- Kousky upečené dýně nechte vychladnout.
- Mezitím nastrouhejte parmazán najemno.
- Do mixovací nádoby od robotu vložte upečenou dýni, zasypte ji parmazánem, přidejte máslo a vejce a rozmixujte do hladkého pyré.
- Pyré přendejte do mísy, přidejte mouku a rukama zpracujte do celistvého těsta.
- Těsto rozdělte na 4 části, které pomocí rukou na pomoučené desce vyválejte do válečku.
- Nyní z válečku nakrájejte noky.
- Noky vařte ve vroucí osolené vodě. Jsou hotové, když vyplavou na hladinu.
- Buď je poté sceďte nebo vyjměte dírovanou naběračkou.
Omáčka
- 600 g smetany ke šlehání (3 kelímky)
- 1 cibule
- 1 dcl bílého vína
- sůl
- pepř
- 20 g másla
- olivový olej
- hrst bylinek dle chuti – pažitka, petrželka, bazalka, oregano, libeček
Postup
- Cibuli nakrájejte nadrobno.
- V pánvi rozpusťte máslo spolu s trochou olivového oleje.
- Poté přidejte cibuli a orestujte ji.
- Přilijte víno, které nechte zredukovat a téměř vypařit.
- Nyní přilijte smetanu, přidejte trochu soli, čerstvě mletý pepř a smetanu nechte provařit, aby se zredukovala a vznikla omáčka.
- Když je konzistence omáčková, přidejte nasekané bylinky a noky, které s omáčkou důkladně promíchejte.
Při servírování můžete každou porci posypat či ozdobit čerstvými bylinkami.