krocan-z-udirny

Naučte se udit krocana podle tohoto skvělého receptu. Je téměř nemožné připravit velkého ptáka na grilu, proto je pro tento účel nejlepší udírna. Možná to není tradiční sváteční krocan, avšak tento šťavnatý, křehký krocan se jistě setká s nadšenými ohlasy.

Ingredience

  • 1 celý krocan (cca 4,5 kg), odstraněný krk a drůbky
  • 4 stroužky česneku, rozdrcené
  • 2 lžíce kořeněné soli
  • ½ šálku másla
  • 2 plechovky coly
  • 1 středně velké jablko, rozčtvrcené
  • 1 střední cibule, rozčtvrcená
  • 1 lžíce česnekového prášku
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce mletého černého pepře
  • 2 šálky dřevěných třísek hickory nebo více podle potřeby (nepovinné)

Postup

  1. Předehřejte udírnu na 110 až 120 °C.
  2. Opláchněte krůtu pod studenou vodou a osušte ji.
  3. Vnější stranu krůty potřete rozdrceným česnekem a posypte ochucenou solí. Přeneste do pekáče.
  4. Krůtí dutinu naplňte máslem, colou, jablkem, cibulí, česnekovým práškem, solí a pepřem. Krůtu volně přikryjte fólií.
  5. Do udírny přidejte dřevěné štěpky podle pokynů výrobce. Pečicí pánev vložte do předehřáté udírny.
  6. Krůtu uďte 5 hodin, přičemž ji každou 1 až 2 hodiny podlévejte šťávou ze dna pekáče.
  7. V případě potřeby přidejte další dřevěné štěpky. Pokračujte v uzení a podlévání, dokud krocan není u kosti růžový a šťáva není čirá, přibližně dalších 5 hodin.
  8. Teploměr s okamžitým měřením vložený do nejsilnější části stehna v blízkosti kosti by měl ukazovat 80 °C.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang