Připravte si oběd z mořských plodů a těstovin.
Ingredience
- 450 g těstovin linguini
- 4 lžíce másla
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje plus další na zakápnutí
- 1 velká šalotka nakrájená na drobné kostičky
- 5 stroužků česneku nakrájených na plátky
- Špetka červené papriky, nepovinně
- 20 velkých krevet (asi 450 g), oloupaných a zbavených kostí, s ocasem
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1/2 šálku suchého bílého vína
- 1 citron, odšťavněný
- 1/4 šálku jemně nasekaných petrželových listů
Postup
- Na těstoviny dejte na sporák vařit velký hrnec vody. Jakmile se začne vařit, přidejte několik lžic soli a linguiny. Promíchejte, aby se těstoviny oddělily a přikryjte.
- Když se voda opět začne vařit, vařte asi 6 až 8 minut nebo dokud nejsou těstoviny zcela hotové. Těstoviny slijte a ponechte si 1 šálek vody.
- Mezitím na velké pánvi rozpusťte 2 lžíce másla ve 2 lžících olivového oleje na středně vysoké teplotě. Smažte šalotku, česnek a vločky červené papriky (pokud je používáte), dokud šalotka nezprůsvitní, asi 3 až 4 minuty.
- Krevety osolte a opepřete, přidejte je na pánev a vařte, dokud nezrůžoví, asi 2 až 3 minuty.
- Krevety vyjměte z pánve; dejte je stranou a udržujte je teplé.
- Přidejte víno a citronovou šťávu a přiveďte k varu. Přidejte 2 lžíce másla a 2 lžíce oleje. Když se máslo rozpustí, vraťte krevety do pánve spolu s petrželkou a uvařenými těstovinami a rezervovanou vodou na těstoviny.
- Dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Pokapejte ještě trochou olivového oleje a ihned podávejte.