Chcete si okořenit Vaši oslavu a překvapit své hosty? Připravte si nejlepší recepty z krevet! Pikantní mexický krevetový koktejl s krevetami, pálivou omáčkou, celerem, cibulí, okurkou, avokádem a kečupem, přesně jak chcete.
Krevetový koktejl se skvěle hodí k namáčení nebo k jídlu lžící. Nebo si vidličkou vyberete kousky krevet, pak kousky avokáda a zbytek sníte lžící, jako by to bylo gazpacho. Dobrou chuť.
TIP: Můžete také vyzkoušet nealkoholický recept na Mcdonald’s milkshake nebo recept na domácí milkshake Oreo. Pokud jste milovníci whisky, připravte si Old Fashioned drink. Nebo si můžete vychutnat drinky z vodky.
Jak uvařit krevety na krevetový koktejl?
Pokud používáte čerstvé syrové krevety musíte je správně uvařit. Nejlepší způsob přípravy krevet na krevetový koktejl je jemné pasírování. Nejoblíbenějším způsobem je uvařit krevety v klasické solené vodě.
Pro komplexnější chuť přidejte například citronovou šťávu a citronové klínky, zrnka pepře a pořádnou hrst čerstvých petrželových lístků. Za vyzkoušení stojí také krevety ceviche.
Jak dlouho lze krevetový koktejl skladovat?
Krevetový koktejl můžete skladovat v chladničce až 1 den. Pokud začne být příliš cítit rybinou, okamžitě ho vyhoďte.
Ideální krevety na krevetové koktejly
Chcete-li připravit opravdu skvělý krevetový koktejl, použijte velké krevety. Zhruba 21-25 kusů.
Pokud jsou oloupané, ujistěte se, že mají ještě ocásky. Ty tvoří rukojeti krevetového koktejlu, a ty nechcete vynechat.
Pokud jsou snadno loupatelné, můžete je oloupat před nebo po uvaření, na tom nezáleží. V každém případě se ujistěte, že jste ocas nechali.
TIP: Vyzkoušejte i tyto lahodně křupavé smažené krevety.
Krevetový koktejl z mražených krevet
Koktejl můžete připravit i z ještě zmrazených krevet. Jen je musíte nechat v horké vodě déle, asi 10 minut. Popřípadě je před vařením řádně rozmrazit. Můžete se inspirovat v našem článku, jak uvařit krevety.
Jakou zvolit omáčku na koktejl s krevety?
Chcete-li připravit krevetový koktejl jako z Vaší oblíbené restaurace, potřebujete nejprve skvěle chutnající koktejlovou omáčku. Pokud si koupíte nějakou, která vám chutná, můžete ji použít.
Nejlepší variantou se stává vlastní příprava domácí omáčky, takže si buď připravte vlastní, nebo do zakoupené přimíchejte trochu křenové omáčky a pálivé omáčky. Rozhodně nebudete litovat.
Pokud Vám zbylo více krevet připravte si krevety s medem a vlašskými ořechy. Dokonalá souhra chutí!
Krevetový koktejl – recept
Připravte si základní recept na jednoduchý krevetový koktejl, který osvěží každou vaši oslavu!
Ingredience na krevetový koktejl
- 32 tygřích krevet s krunýřem (21 až 25 kusů)
- 1/4 šálku mořské soli
- 1/4 šálku cukru
- 1 šálek vody
- 2 šálky ledu
- 1 plechovka nakrájených rajčat, odkapaná
- 1/2 šálku připravené chilli omáčky
- 4 polévkové lžíce připraveného křenu
- 1 lžička cukru
- Několik strouhnutí čerstvého černého pepře
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1 lžíce olivového oleje
- Posypte kořením dle chuti
Postup na krevetový koktejl
- Pomocí nůžek nebo vroubkovaného nože proveďte řez na zadní straně krevety podél střevních cest. Krevety vykuchejte a opláchněte pod studenou vodou, přičemž krunýře zůstanou neporušené.
- Očištěné krevety vložte do mísy se solným roztokem a směs nechte 20 až 25 minut v chladničce. Zatímco se krevety solí, vložte rajčata, chilli omáčku, křen, cukr, pepř a sůl do kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka.
- Koktejlovou omáčku uložte do chladničky, dokud nebude připravena k podávání.
- Plech na pečení nebo brojlerovou pánev vložte pod brojler v troubě a předehřejte na 5 minut. Krevety vyjměte z nálevu a důkladně osušte.
- Krevety opláchněte pod studenou vodou a osušte na papírových utěrkách. Ve velké míse krevety promíchejte s olivovým olejem a podle potřeby je posypte kořením.
- Krevety položte na rozpálený plech a ihned je vraťte do brojleru. Po 2 minutách krevety otočte kleštěmi. Krevety vraťte na 1 minutu do grilu.
- Přeneste je na studený plech. Ihned uložte do chladničky. Po vychladnutí krevety naaranžujte s koktejlovou omáčkou do sklenic na martini nebo podle potřeby.
Pravý krevetový koktejl – recept
Perfektní recept na pravý krevetový koktejl jako z přímořské restaurace. Dokonale pikantní omáčka v kombinaci s jemnými krevetami uhrane Vaše smysly.
Ingredience na pravý krevetový koktejl
- 24 velkých krevet
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 citronu
- 8-10 zrnek pepře
- Hrst čerstvé petrželky
- 1 šálek kečupu
- 2 lžíce křenu
- Špetka soli
- 1 lžička citronové šťávy
- 1/2 lžičky worcestrové omáčky
- 1/2 lžičky pálivé omáčky, například Tabasco
Postup na pravý krevetový koktejl
- Naplňte velký hrnec do 3/4 vodou a přidejte sůl.
- Pokud používáte citron, vymačkejte do hrnce šťávu z citronu a přidejte kůru a dužinu, jakmile ji vymačkáte.
- Přidejte zrnka pepře a petrželku, pokud ji používáte.
- Hrnec přiveďte na prudkém ohni k varu.
- Odstavte z ohně a nechte přestat vařit.
- Přidejte krevety. Promíchejte. Hrnec přikryjte pokličkou. Nechte 4-5 minut odstát, dokud krevety nezrůžoví.
- Mezitím si připravte ledovou lázeň: Do velké mísy dejte dva hrnky kostek ledu a do poloviny je naplňte studenou vodou.
- Když jsou krevety uvařené, slijte horkou tekutinu a přeneste krevety (ale ne aromatické látky) do ledové lázně. Nechte je tam několik minut, aby se úplně zchladily, a pak je slijte.
- Krevety oloupejte, ale ocásky ponechte.
- Ve středně velké míse smíchejte kečup, křen, špetku soli a citronovou šťávu, worcestrovou omáčku a pálivou omáčku, pokud ji používáte.
- Ochutnejte a v případě potřeby přidejte více křenu.
- Omáčku rozdělte do 4 malých misek nebo sklenic na víno či martini.
Koktejl z krevet po mexicku – recept
Chcete při pohoštění známých zazářit? Připravte tento známý recept na mexický krevetový koktejl, neuděláte chybu.
Ingredience na koktejl z krevet po mexicku
- 450 g středně velkých krevet, syrových nebo vařených
- Sůl
- 1 šálek nakrájené červené cibule
- 1 šálek oloupané, na kostičky nakrájené okurky
- 1/2 šálku nakrájeného celeru
- 1 jalapeňos, mleté
- 1 plechovka celých loupaných rajčat
- 1/2 šálku kečupu
- 1/4 šálku nasekaného koriandru
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 1 až 4 lžíce pálivé omáčky, například Crystal nebo Tabasco, podle chuti
- 1 avokádo nakrájené na kousky
Postup na koktejl z krevet po mexicku
- Pokud máte krevety předem uvařené, oloupané a zbavené jádra, můžete přejít k dalšímu kroku.
- Pokud pracujete se syrovými krevetami, oloupejte je a zbavte jádra.
- Pokud máte trochu více času a chcete, aby byly krevety extra dobré, vložte skořápky do 6 šálků studené osolené vody, přiveďte je k varu, pak vývar ze skořápek sceďte do samostatného hrnce a krevety uvařte v této tekutině.
- Pokud chcete tento krok vynechat, stačí přivést k varu středně velký hrnec osolené vody (lžíce soli na 2 litry vody), přidat krevety a vařit 2-3 minuty, dokud nejsou uvařené.
- Šálek vody z vaření si nechte a zchlaďte ji.
- Polovinu krevet nakrájejte na velké kousky, druhou polovinu nechte vcelku (pro atraktivnější prezentaci).
- Vložte nakrájené krevety do mísy s nakrájenou cibulí, okurkou, celerem, jalapeňos, rajčaty, kečupem, koriandrem, limetkovou šťávou a pálivou omáčkou.
- Jemně promíchejte, aby se vše spojilo a vychlaďte.
- Pokud začínáte s již uvařenými a oloupanými krevetami, přidávejte po troškách vodu na vaření, dokud nebude mít krevetový koktejl požadovanou konzistenci (pokud začínáte s již uvařenými a oloupanými krevetami, použijte vývar z mušlí nebo mírně osolenou vodu – třetinu lžičky soli rozpuštěné v šálku vody).
- Při podávání přidejte sůl a více pálivé omáčky podle chuti a jemně vmíchejte nakrájené avokádo.
- Namočte celé krevety do koktejlu a naaranžujte je na sebe.
- Podávejte ve sklenicích na parfait nebo v malých miskách s tortillovými chipsy po straně.
Krevetový koktejl s ananasem – recept
Jednoznačně tropický koktejl s jemnými sladkými tóny ananasu doplňují slané krevety. Připravte si koktejl dle jednoduchého receptu i doma a přeneste se zpět do léta.
Ingredience na krevetový koktejl s ananasem
- 1 malý ananas
- Šťáva a kůra ze 2 limetek
- Šťáva a kůra z 1 citronu
- 2 lžíce medu
- 1 stroužek česneku, mletý
- 1 jalapeňos, zbavené semínek a mleté
- 1 kg oloupaných a zbavených jadérek malých krevet z Mexického zálivu, uvařených
- ½ červené cibule, nadrobno nakrájené
- Mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 šálek avokáda nakrájeného na kostičky
- 2 lžíce mleté máty
Postup na krevetový koktejl s ananasem
- Ananas podélně rozpulte a vyjměte dužinu, přičemž ponechte ¼ cm okraj.
- Z dužiny odstraňte vláknité jádro a jádro vyhoďte. Zbývající dužinu nakrájejte a dejte stranou, měly by vám zůstat asi 3 šálky.
- Ve velké míse smíchejte limetkovou šťávu a kůru, citronovou šťávu a kůru, med, česnek a jalapeňos.
- Přidejte krevety, cibuli a rezervovaný ananas.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Nechte marinovat v chladničce alespoň 1 hodinu.
- Těsně před podáváním přidejte avokádo a mátu.
- Podávejte ve vydlabaných půlkách ananasu ozdobené estragonem.
Nejoblíbenější recept na krevetový koktejl
Krevetový koktejl je klasika, i když se může zdát staromódní. My jsme tento oblíbený koktejl vylepšili o pikantní domácí omáčku, která je díky kečupu, chilli omáčce a worcesterské omáčce chuťově výrazná.
Ingredience na nejoblíbenější krevetový koktejl
- 900 g ledu
- 6 hrnků vody
- 2 lžíce soli
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1/2 malé cibule, oloupané a rozpůlené
- 1 lžíce malého svazku petrželky, rozdělená
- 2 citrony, rozdělené
- 900 g krevet, oloupaných a zbavených jadérek
- 1/2 hrnku jemné chilli omáčky, například Heinz
- 1/2 hrnku kečupu
- 1 lžička citronové kůry
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžíce křenu
- 1 lžička worcestrové omáčky
- 2 kapky pálivé omáčky, například Tabasco
- 1/4 lžičky celerové soli
Postup na nejoblíbenější krevetový koktejl
- Velkou mísu naplňte do poloviny ledem a přidejte vodu tak, aby byla pokryta; dejte stranou.
- Nakrájejte jeden citron na plátky.
- Ve velkém hrnci smíchejte 6 šálků vody, sůl, cukr, cibuli a 5 snítek petrželky.
- Rozpulte a odšťavněte zbývající citron a přidejte ho do hrnce.
- Přiveďte k varu, vypněte oheň a přidejte do hrnce krevety.
- Nechte vařit, dokud krevety nezrůžoví a nejsou uvařené, asi 3 minuty.
- Krevety vyjměte z hrnce děrovanou lžící (nebo pavoukem) do mísy s ledem.
- Připravte koktejlovou omáčku: V malé misce smíchejte všechny přísady, dokud se úplně nespojí.
- Krevety podávejte s plátky citronu, koktejlovou omáčkou a ozdobte petrželkou.