Krevetové etouffée je pikantní a lahodná neworleanská klasika. V tomto je vidět, že je možné dosáhnout dobrých výsledků i při použití zmrzlých krevet, což je bohužel někdy jediná možnost. Pokrm můžete vyzkoušet i z kousků vepřového nebo kuřecího masa.
Ingredience
Směs koření:
- ¾ lžičky papriky
- ¼ lžičky mletého tymiánu
- ¼ lžičky sušeného oregana
- ¼ lžičky kajenského pepře
- ¼ lžičky česnekového prášku
- ¼ lžičky cibulového prášku
- ¼ lžičky bílého pepře
- ¼ lžičky mletého černého pepře
Étouffée:
- 900 g krevet, oloupaných a zbavených jadérek
- ½ lžičky soli
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 a ¾ šálku kuřecího vývaru nebo podle potřeby
- 3 lžíce másla
- ⅓ šálku cibule nakrájené na kostičky
- ⅓ šálku zelené papriky nakrájené na kostičky
- ⅓ šálku celeru nakrájeného na tenké plátky
- 2 lžíce hladké mouky nebo podle potřeby
- ½ šálku rajčat nakrájených na kostičky
- ½ lžičky worcestrové omáčky
- 1 kapka pálivé omáčky nebo více podle chuti
- Sůl podle chuti
- ¼ šálku nakrájené zelené cibulky
- kajenský pepř na ozdobu
- 2 šálky vařené rýže nebo podle chuti
Postup
- V malé misce prošlehejte papriku, tymián, oregano, kajenský pepř, česnekový prášek, cibulový prášek, bílý pepř a černý pepř.
- Krevety nechte alespoň 15 minut okapat v cedníku. Přendejte do mísy vyložené papírovými utěrkami a krevety asi 3 minuty osušte. Papírové utěrky z mísy odstraňte.
- Krevety osolte a posypte 1 lžičkou směsi koření a promíchejte, aby se obalily.
- Rozehřejte olej ve velké těžké pánvi na vysokém plameni, dokud se z oleje nezačne kouřit. Krevety smažte v horkém oleji bez míchání 1 minutu; promíchejte a smažte další 1 minutu.
- Krevety přendejte do velké mísy. Nechte stát, dokud se v míse neshromáždí šťáva. Šťávu z krevet přeceďte do kuřecího vývaru, aby bylo celkem na 2 šálky, a v případě potřeby přidejte další kuřecí vývar. Odstavte.
- Na stejné pánvi na středním plameni rozpusťte máslo, až začne na okrajích hnědnout. Na rozpáleném másle osmahněte cibuli, papriku a celer do změknutí, asi 5 minut. Vmíchejte zbývající směs koření.
- Do zeleninové směsi přisypte mouku a smažte, dokud se nespojí, 3 až 4 minuty. Vmíchejte rajčata; vařte, dokud rajčatová šťáva nezačne na dně pánve hnědnout, asi 3 minuty. Přilijte směs kuřecího vývaru a míchejte, dokud nevznikne hladká směs.
- Přiveďte k varu a vařte, dokud mírně nezhoustne a nezredukuje se na konzistenci omáčky, 3 až 5 minut. Vmíchejte worcesterskou a pálivou omáčku. Podle chuti osolte.
- Vmíchejte krevety do omáčky étouffée; nechte vařit, dokud nejsou krevety zcela uvařené a nejsou průsvitné, asi 1 minutu.
- Ozdobte zelenou cibulkou a posypte kajenským pepřem. Nalijte na rýži ve velkých mělkých miskách.