Neuvěřitelně krémový citronový koláč je jako limetkový koláč s citronovou příchutí a opečenou mandlovou krustou. Tento osvěžující moučník připravený ze 7 jednoduchých ingrediencí oceníte za jeho snadnost a jednoduchost. Lahodně chladivý a krémový citronový koláč je dokonalý letní dezert.
Ingredience
Mandlová krusta s grahamovými sušenkami:
- 11 (asi 160 g) grahamových sušenek
- 60 g solených mandlí
- 25 g krystalového cukru
- 70 g másla, rozpuštěného
Náplň a poleva:
- 2 plechovky (400 g) plnotučného slazeného kondenzovaného mléka
- 180 ml čerstvé citronové šťávy (asi 4 citrony)
- 4 velké žloutky
Na ozdobu:
- citronová kůra
- plátky citronu
- mandle
- šlehačka nebo pusinková poleva
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- V kuchyňském robotu rozemelte grahamové sušenky a mandle na drobky. Několik větších kousků ořechů je v pořádku.
- Nasypte je do středně velké mísy a vmíchejte cukr. Přidejte rozpuštěné máslo a míchejte, dokud se nespojí. Směs bude hustá, hrubá a písčitá. Velké kousky se snažte rozdrtit/rozbít.
- Směs nasypte do nevymazané koláčové formy. Středním tlakem rukou vklepejte drobky na dno a po stranách tak, aby vznikla kompaktní kůrka.
- Neutlačujte je silou, protože by se tím kůrka stala příliš tvrdou. Prostě jen poklepávejte, dokud se směs nepřestane drobit.
- Tipy: Můžete použít malou odměrku s plochým dnem, která pomůže přitlačit spodní kůrku a vyhladit povrch, ale ne příliš silně.
- Lžičkou přejeďte po spodním „rohu“, kde se stýkají okraje a dno, abyste pomohli vytvořit zaoblenou kůrku – zabráníte tak rozpadu kůrky.
- Kůrku předpečte 8 minut. Vyjměte z trouby a nechte troubu zapnutou.
- Vyšlehejte slazené kondenzované mléko, citronovou šťávu a žloutky. Citrónovou polevu nalijte do teplého korpusu.
- Koláč pečte 19-21. Chcete, aby byl koláč z větší části ztuhlý.
- Vyjměte koláč z trouby a nechte jej zcela vychladnout na mřížce. Po vychladnutí koláč přikryjte a před podáváním jej nechte alespoň 1 hodinu (a maximálně 3 dny) chladit.
- Podle potřeby ozdobte. Zbytky uchovávejte v chladničce až 1 týden.