recept-na-brokolicovy-salat

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 10 minut
  • Celkem: 25 minut

Ingredience

  • 2 plátky slaniny s nízkým obsahem sodíku
  • 1/2 šálku kostek ledu
  • 1/2 střední červené cibule nakrájené na tenké plátky
  • 1/2 šálku podmáslí
  • 1/3 šálku zakysané smetany se sníženým obsahem tuku
  • 1/4 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 6 a 1/2 šálku růžiček brokolice, nakrájené na kousky velikosti sousta
  • 1/3 šálku rozinek
  • 2 polévkové lžíce pražených solených slunečnicových semínek

Postup

  1. Slaninu opečte na malé nepřilnavé pánvi na středně nízké teplotě do křupava, asi 8 minut. Přendejte ji na talíř vyložený papírovou utěrkou, nechte ji okapat a 1 lžičku výpeku si vyhraďte na dresink. Proužky slaniny nakrájejte nadrobno a ponechte si je.
  2. V malé misce smíchejte 1 šálek vody, kostky ledu a cibuli. Během přípravy zbytku salátu nechte cibuli 10 minut namočenou, poté ji nechte okapat a osušit.
  3. Ve velké míse prošlehejte podmáslí, zakysanou smetanu, citronovou kůru a šťávu, výpek ze slaniny, 3/4 lžičky soli a pepř podle chuti. Do zálivky přidejte brokolici, cibuli a zlaté rozinky. Dobře promíchejte, přikryjte a nechte chladit nejméně 1 hodinu nebo až 4 hodiny.
  4. Před podáváním dobře promíchejte a dochuťte další solí a pepřem. Přendejte na servírovací mísu a posypte nakrájenou slaninou a slunečnicovými semínky.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang