Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 10 minut
- Celkem: 25 minut
Ingredience
- 2 plátky slaniny s nízkým obsahem sodíku
- 1/2 šálku kostek ledu
- 1/2 střední červené cibule nakrájené na tenké plátky
- 1/2 šálku podmáslí
- 1/3 šálku zakysané smetany se sníženým obsahem tuku
- 1/4 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 6 a 1/2 šálku růžiček brokolice, nakrájené na kousky velikosti sousta
- 1/3 šálku rozinek
- 2 polévkové lžíce pražených solených slunečnicových semínek
Postup
- Slaninu opečte na malé nepřilnavé pánvi na středně nízké teplotě do křupava, asi 8 minut. Přendejte ji na talíř vyložený papírovou utěrkou, nechte ji okapat a 1 lžičku výpeku si vyhraďte na dresink. Proužky slaniny nakrájejte nadrobno a ponechte si je.
- V malé misce smíchejte 1 šálek vody, kostky ledu a cibuli. Během přípravy zbytku salátu nechte cibuli 10 minut namočenou, poté ji nechte okapat a osušit.
- Ve velké míse prošlehejte podmáslí, zakysanou smetanu, citronovou kůru a šťávu, výpek ze slaniny, 3/4 lžičky soli a pepř podle chuti. Do zálivky přidejte brokolici, cibuli a zlaté rozinky. Dobře promíchejte, přikryjte a nechte chladit nejméně 1 hodinu nebo až 4 hodiny.
- Před podáváním dobře promíchejte a dochuťte další solí a pepřem. Přendejte na servírovací mísu a posypte nakrájenou slaninou a slunečnicovými semínky.