Tento recept na krémové krevetové těstoviny je super rychlý, snadný a chutný. Krémová omáčka bohatě pokryje šťavnaté krevety a těstoviny. Pokud omáčku uvaříte během vaření těstovin, můžete mít celý pokrm hotový za méně než půl hodiny.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Doba vaření: 15 minut
- Celkem: 25 minut
- Obtížnost: Snadné
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 375 g těstovin fettuccine
- 500 g velkých syrových krevet, oloupaných a zbavených jadérek
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 cibule nasekané najemno
- 2 lžíce nesoleného másla
- 1 mletý stroužek česneku
- 1/3 šálku bílého vína
- 2 šálky smetany ke šlehání
- 1/3 šálku strouhaného parmezánu
- 1/2 lžičky soli nebo dle chuti
- 1/4 lžičky černého pepře nebo dle chuti
- 1/4 lžičky papriky nebo dle chuti
- 1 lžíce jemně nasekané petrželky na ozdobu
Postup
- Do hrnce s vroucí vodou a lžící soli přidáme těstoviny a uvaříme je podle návodu na obalu, dokud nebudou al dente. Scedíme, aniž bychom je propláchli, a dáme stranou.
- Zatímco se těstoviny vaří, připravíme si krevety a omáčku. Krevety ochutíme solí, černým pepřem a sladkou paprikou. Postavíme velkou nepřilnavou pánev na střední až vysoký plamen a přidáme olej. Jakmile se olej rozpálí, přidáme krevety v jedné vrstvě a smažíme 2 minuty z každé strany nebo dokud nejsou propečené a přestanou být průsvitné. Vyjmeme je na samostatnou misku, aby se nerozvařily.
- Do stejné rozpálené pánve přidáme máslo a nadrobno nakrájenou cibuli a za častého míchání ji restujeme 3-5 minut do měkka a dozlatova. Přidáme prolisovaný česnek a restujeme další minutu, dokud se nerozvoní. Vmícháme bílé víno a vaříme, dokud nezbyde jen 25 % tekutiny.
- Vmícháme smetanu, přivedeme k mírnému varu a vaříme 2 minuty. Omáčku posypeme parmezánem a mícháme, dokud nevznikne krémová a hladká hmota. Necháme omáčku přejít varem, aniž by se vařila, poté ji vypneme a podle chuti ji dochutíme další solí, pepřem či paprikou.
- Vmícháme scezené těstoviny a uvařené krevety a promícháme, až se těstoviny v omáčce dobře obalí. Podáváme v teplých miskách s bohatým posypem jemně nasekané petrželky, dalším parmezánem a trochou čerstvě nadrceného černého pepře.
Tipy
- Chcete-li nahradit víno, můžete po přidání smetany vymačkat do omáčky trochu citrónové šťávy dle chuti.
- Tyto těstoviny chutnají stejně dobře i druhý den. Přidejte jen trochu mléka pomalu ohřívejte na mírnějším ohni, dokud nebudou těstoviny teplé.
- Jakmile do omáčky přidáte sýr, omáčku dále nevařte, jinak se sýr oddělí od smetany.