Tyto krémové houbové těstoviny mluví samy za sebe. Klouzavá změť těstovin zalitá krémovou parmezánovou omáčkou s máslovými česnekovými houbami je jednoduchá, rychlá a naprosto luxusní.
Příprava
- Příprava: 8 minut
- Vaření: 12 minut
- Počet porcí: 2
Ingredience
- 160g fettuccine nebo linguine
- 2 lžíce (30 g) nesoleného másla
- 1/2 lžíce olivového oleje
- 300g žampionů, nakrájených na plátky o tloušťce 1/3 cm
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1/2 šálku (125 ml) bílého vína, suchého
- 1/2 šálku (125 ml) kuřecího vývaru
- 3/4 šálku (185 ml) smetany
- 1/3 šálku (30 g) parmezánu, jemně nastrouhaný
- 1/2 lžičky soli a pepře
K servírování:
- Dodatečný parmezán
- Petržel, nahrubo nasekaná (nepovinné)
Postup
- Těstoviny vařte v osolené vodě o 1 minutu kratší dobu, než je doba podle obalu (začněte s tím v polovině vaření hub). Těsně před scezením vylijte 1 šálek vody z vaření a slijte.
- Rozpusťte máslo a rozehřejte olej na velké pánvi na vysokém ohni.
- Přidejte houby a za pravidelného míchání je opečte. Když se začnou „potit“, přidejte špetku soli a pepře.
- Když houby pěkně zezlátnou (asi 4-5 minut), přidejte česnek a vařte, dokud česnek nezezlátne a houby nezezlátnou.
- Odstupte a přidejte víno (musí se vařit), míchejte a seškrabujte dno pánve. Prudce vařte, dokud se víno z větší části neodpaří a nezmizí vinný zápach.
- Přidejte vývar, smetanu, parmezán, sůl a pepř. Mícháme, aby se parmezán rozpustil, a za pravidelného míchání vaříme 2 minuty.
- Přendejte těstoviny do omáčky a 1 až 2 minuty je promíchávejte, dokud omáčka nezhoustne a nepokryje těstoviny. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte kapku vyhrazené vody na vaření těstovin.
- Ozdobte petrželkou a ihned podávejte s extra parmezánem.