Nejlepší recept na domácí krémové arašídové máslo

PomazánkySnackyStudená kuchyněStudená kuchyně - pomazánky
domaci-burakove-maslo-recept

Naučte se s námi připravit si dokonale nadýchané a krémové arašídové máslo. Jakmile jednou ochutnáte toto domácí burákové máslo, na kupované už si nevzpomenete.

Arašídové máslo (nebo také burákové máslo) je oblíbenou pomazánkou a dobrým zdrojem bílkovin. Může však být nebezpečné pro lidi alergické na arašídy a některé značky mají vysoký obsah přidaných tuků a cukrů.

V tomto článku naleznete recepty na domácí burákové máslo, různé varianty arašídového másla a také recepty s arašídovým máslem.

Arašídové máslo

Arašídové máslo se vyrábí z pražených arašídů. Může se přidávat cukr, sůl (sodík), oleje (tuk) a přísady, které zabraňují oddělování. Arašídové máslo vám také dodá vlákninu, zdravé tuky a vitamin E.

Příprava domácího másla z arašídů není náročná – základní ingrediencí jsou arašídy. Volitelně můžete přidat sůl, olej, med nebo vybrané příchutě (kakao, vanilka, skořice).

Arašídové máslo se hodí na toasty, k palačinkám nebo do koláčů.

TIP: Arašídové máslo se přidává do nejrůznějších pokrmů, např. do nejlepších palačinek nebo koláče s arašídovým máslem.

Recept na domácí arašídové máslo

Vytvořte si vlastní lahodné arašídové máslo ze tří ingrediencí a s minimem starostí. Vytvořte si hladkou nebo křupavou verzi, jakou máte rádi a namažte si ji například na sladký irský chléb bez droždí.

Ingredience na domácí arašídové máslo

  • 400 g blanšírovaných arašídů
  • 2 lžičky vloček mořské soli
  • 2-3 lžičky arašídového oleje
Domácí burákové máslo lze připravit pouze ze 3 ingrediencí.

Postup na domácí arašídové máslo

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Vyklopte arašídy na velký plech, vložte je do trouby a pečte 10 minut, přičemž občas zamíchejte, aby se nepřichytily na okrajích.
  3. Když jsou zlatohnědé, vyjměte je z trouby a nechte zcela vychladnout.
  4. Ořechy vyklopte do kuchyňského robotu a přidejte sůl. Mixujte 4-5 minut, dokud nezískáte hladké ořechové máslo, pokud chcete konzistenci zjemnit, přidejte kapku oleje a znovu rozmixujte.

Nejlepší arašídové máslo – recept

Naučte se, jak vyrobit úžasné domácí arašídové máslo. Je super hladké, krémové a chutné – nebudete ho moct přestat jíst po lžičkách.

Ingredience na nejlepší arašídové máslo

  • 3 šálky suchých pražených a solených nebo nesolených arašídů
  • mořská sůl podle chuti (pokud používáte nesolené arašídy)
Příprava arašídového másla zabere 10 minut.

Postup na nejlepší arašídové máslo

  1. Vložte arašídy do středně velkého kuchyňského robotu.
  2. Zpracovávejte je do velmi hladké konzistence, přičemž každých 30 sekund až 1 minutu přerušujte práci, abyste mohli podle potřeby seškrábnout stěny mísy a dát motoru kuchyňského robotu pauzu.
  3. Směs bude zpočátku kouskovitá. Pak zhoustne do kuličky a nakonec bude krémová a hladká.
  4. Celý proces by měl trvat asi 8 až 10 minut. Podle tohoto receptu připravíte jeden šálek arašídového másla.

Domácí arašídové máslo za 2 minuty – recept

Toto domácí veganské arašídové máslo je hotové za pouhé 2 minuty a potřebujete k němu pouze arašídy a mixér. Je to to nejzdravější arašídové máslo, které můžete jíst.

Ingredience na domácí arašídové máslo

  • 3 šálky suchých pražených a solených nebo nesolených arašídů

Postup na domácí arašídové máslo

  1. Vložte arašídy do mixéru a mixujte, dokud nezískáte požadovanou konzistenci. Arašídové máslo bude hotové za 1 až 2 minuty.
  2. Arašídové máslo skladujte v uzavřené nádobě v lednici.

Čokoládové burákové máslo – recept

Příprava tohoto receptu zabere jen několik minut, nevyžaduje žádné tepelné ani speciální kuchyňské spotřebiče a vznikne z něj lahodná, slaně-sladká, čokoládová pomazánka!

Ingredience na čokoládové burákové máslo

  • 1/2 hrnku krémového arašídového másla
  • 3-4 lžičky neslazeného kakaového prášku
  • med z divokých květů, množství podle chuti
Burákové máslo můžete spotřebovat ihned nebo uchovávat ve vzduchotěsné nádobě.

Postup na čokoládové burákové máslo

  1. Ve středně velké míse smíchejte arašídové máslo, kakaový prášek a med. Směs míchejte, dokud se rovnoměrně nespojí.
  2. Pomocí stěrky na pečení naberte do uzavíratelné zavařovací sklenice nebo vzduchotěsné nádoby.
  3. Vychutnejte si!

Recept na vanilkové arašídové máslo

Vynikající domácí slané vanilkové medové arašídové máslo. Vyšlehejte ho za pouhých 10 minut přímo v kuchyňském robotu a získejte dokonalou svačinu, kterou můžete jíst s jablky, na toastu a podobně.

Ingredience na vanilkové arašídové máslo

  • 2 šálky nesolených pražených arašídů
  • 2 lžičky medu
  • 1 vanilkový lusk, podélně rozříznutý a vyškrábaná semínka
  • ½ lžičky soli a další podle chuti
  • 1-2 lžičky kokosového oleje, v případě potřeby i více
Pokud chcete připravit veganské arašídové máslo, vyměňte med za javorový sirup.

Postup na vanilkové arašídové máslo

  1. Vložte arašídy do kuchyňského robotu a zpracovávejte je asi 5 minut nebo dokud nezačnou tvořit krémovou hmotu.
  2. Přidejte vanilkové lusky, med, sůl a kokosový olej; opět zpracovávejte 2-4 minuty nebo dokud nevznikne krémová hmota.
  3. V tuto chvíli by mělo být arašídové máslo poměrně hladké. Pokud není, můžete přidat další kokosový olej (doporučujeme další 1-2 lžičky). Měli byste také ochutnat arašídové máslo, abyste se ujistili, že sladkost a slanost je přesně podle vašich představ.
  4. Nezapomeňte, že pokud přidáte více medu, budete muset přidat více kokosového oleje, protože med může způsobit, že arašídové máslo trochu ztuhne.
  5. Nalijte arašídové máslo do zavařovací sklenice nebo jiné vzduchotěsné nádoby a pevně ji uzavřete.

TIP: Pro veganskou variantu nahraďte med agávovým nektarem nebo čistým javorovým sirupem.

Arašídové máslo se skořicí – recept

Krémové arašídové máslo z pěti ingrediencí zahrnující mletou skořici a rozinky. Dokonalá výživná pomazánka nebo dip na toasty, jablka, do snídaňových smoothies a dalších pokrmů.

Ingredience na arašídové máslo se skořicí

  • 3 šálky pražených nesolených arašídů
  • 1/4 lžičky mořské soli plus další podle chuti (pokud jsou arašídy solené, další sůl vynechejte)
  • 2 lžíce skořice cassia (kasia)
  • 1/4 lžičky stévie v prášku nebo 1 lžíce třtinového či kokosového cukru v prášku, případně 1 lžíce (15 ml) javorového sirupu
  • 1 lžíce avokádového oleje (volitelně)
  • 1/4 šálku rozinek, nahrubo nasekaných (co nejčerstvějších)
  • k podávání (volitelně): celozrnný nebo bezlepkový chléb, rozinky
Arašídové máslo můžete podávat s celozrnným nebo bezlepkovým chlebem.

Postup na arašídové máslo se skořicí

  1. Přidejte arašídy do kuchyňského robotu a zpracujte je do hladka přibližně 3-5 minut, podle potřeby seškrábejte po stranách.
  2. Přidejte mořskou sůl, skořici a sladidlo dle výběru. Pokud používáte javorový sirup, začněte s 1 polévkovou lžící (15 ml). Přidání většího množství může způsobit, že směs ztuhne (tekutina a tuk se špatně mísí), proto doporučujeme přidat trochu stévie a trochu javorového sirupu.
  3. Zpracovávejte dalších 30 sekund, aby se směs spojila. Pokud se vám z nějakého důvodu arašídové máslo nepodaří rozmixovat do hladka, přidejte trochu neutrálního oleje, například avokádového nebo arašídového (ne kokosového, protože by ztuhl).
  4. Přidejte rozinky a několikrát mixujte, dokud se nespojí. Ochutnejte a podle potřeby upravte chuť, přidejte více skořice pro intenzivní skořicovou chuť, sladidla pro sladkost nebo soli pro slanost.
  5. Zbytky skladujte při pokojové teplotě po dobu 3-4 týdnů. Pro dlouhodobější skladování uchovávejte v chladničce až 2 měsíce nebo déle.

TIP: Pokud použijete cejlonskou skořici, budete jí pravděpodobně muset přidat více, abyste dosáhli stejné chuti skořice, protože její chuť je méně intenzivní.

Krém ze salka bez másla s jahodami – recept

Hledáte něco sladkého, co nevyžaduje prakticky žádnou námahu? Tento dezert pro milovníky jahod boduje. Sladkost jahod se mísí se smetanovostí kondenzovaného mléka a smetany a doplňuje je. Nejtěžší je nechat ho v lednici, dokud se nevychladí.

Ingredience na krém ze salka bez másla s jahodami

  • 250 g jahod
  • kondenzované mléko (např. Salko)
  • smetana

Postup na krém ze salka bez másla s jahodami

  1. Přísady smíchejte dohromady. Směs nalijte do malých sklenic.
  2. Uložte na jednu hodinu do chladničky.
  3. Podávejte vychlazené se sušenkami.

TIP: Vyzkoušejte recepty na ovesné sušenky nebo veganské sušenky.

Cookies s arašídovým máslem – recept

Tyto jednoduché sušenky z arašídového másla, které obsahují pouhé tři ingredience, potěší děti i dospělé – a navíc jsou bezlepkové.

Ingredience na cookies s arašídovým máslem

  • 200 g arašídového másla (může být křupavé nebo hladké)
  • 175 g zlatého cukru krupice
  • ¼ lžičky jemné kuchyňské soli
  • 1 velké vejce

Postup na cookies s arašídovým máslem

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte 2 velké plechy papírem na pečení.
  2. Odměřte arašídové máslo a cukr do mísy. Přidejte ¼ lžičky jemné kuchyňské soli a dobře promíchejte dřevěnou lžící. Přidejte vejce a znovu míchejte, dokud směs nevytvoří těsto.
  3. Z těsta odlamujte kousky o velikosti cherry rajčat a pokládejte je v dostatečných rozestupech na plechy. Sušenky přitlačte hřbetem vidličky, aby se trochu zmáčkly. Sušenky lze nyní zmrazit na 2 měsíce, při vaření ze zmrazeného stavu přidejte k době vaření další minutu nebo dvě.
  4. Pečte 12 minut, dokud nebudou na okrajích zlatavé a uprostřed bledší.
  5. Na plechu nechte 10 minut chladnout, poté přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
  6. Uchovávejte ve sklenici na sušenky až 3 dny.

Recept na cheesecake s burákovým máslem

Tento neodolatelný cheesecake je dokonalým požitkem pro milovníky arašídového másla – lze jej zmrazit až na dva měsíce a podávat jako efektní dezert. Pokud nemáte chuť na arašídové máslo, vyzkoušejte recept na mandlové máslo.

Ingredience na cheesecake s burákovým máslem

Základ dortu

  • 50 g másla
  • 175 g balení arašídových sušenek

Náplň

  • 5 želatinových lístků
  • 500 g ricotty
  • 175 g hladkého arašídového másla
  • 175 g zlatého sirupu
  • 150 ml mléka

Zdobení

  • 270 ml hrnec dvojité smetany
  • 2 lžíce měkkého hnědého cukru
  • 1 tyčinka arašídových křehkých oříšků, rozdrcená

Postup na cheesecake s burákovým máslem

  1. Kulatou dortovou formu o průměru 20 cm s volným dnem vymažte olejem a vyložte potravinovou fólií, aby byla co nejhladší.
  2. Na pánvi rozpusťte máslo. Sušenky rozdrťte tak, že je v sáčku rozdrtíte válečkem na těsto, a pak je vmíchejte do másla, dokud se dobře nepropečou.
  3. Směs pevně vtlačte na dno formy a nechte vychladnout.
  4. Během přípravy náplně namočte želatinu do vody. Vyklopte ricottu do mísy a poté do ní zašlehejte arašídové máslo a sirup. Ricotta má mírně zrnitou strukturu, takže pokud chcete mít hladší strukturu, rozmixujte ji tyčovým mixérem.
  5. Namočenou želatinu vyjměte z vody a vymačkejte ji do sucha. Vložte ji do hrnce s mlékem a velmi mírně zahřívejte, dokud se želatina nerozpustí. Vmíchejte ji do arašídové směsi a poté ji vyklopte na sušenkový základ. Chlaďte, dokud neztuhne.
  6. Pro zmrazení nechte ve formě, a jakmile ztuhne, zakryjte povrch potravinovou fólií a poté formu zabalte do potravinové fólie.
  7. Pro rozmrazení nechte přes noc rozmrazit v lednici.
  8. Pro podávání opatrně vyjměte z plechu. Šlehačku vyšlehejte s cukrem, dokud nedrží tvar, pak ji rozetřete na cheesecake a posypte oříšky.

TIP: Mezi další varianty cheesecaku patří čokoládový cheesecake, oreo cheesecake, citronový cheesecake nebo nepečený cheesecake.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang