Krémové a zdravé – vítězná kombinace pro toto kari, které lze snadno upravit tak, aby vyhovovalo celé rodině, pokud někteří chtějí přidat maso.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 30 minut
- Celkem: 45 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 3 kardamomové lusky, rozdrcené
- po 2 lžičkách mletého kmínu a koriandru
- ½ lžičky mleté kurkumy
- 1 zelená chilli paprička, zbavená slupky (je-li třeba) a jemně nasekaná
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- kousek zázvoru velikosti palce, jemně nasekaný
- 800 g zeleninové směsi, například mrkve, květáku, brambor a cukety, nakrájené na kousky
- 300-500 ml horkého zeleninového vývaru
- 200 g mraženého hrášku
- 200 ml jogurtu
- 2 lžíce mletých mandlí – volitelně
- ne veggie: ½ malých syrových kuřecích prsou na porci
- k podávání: opražené vločkové mandle, nasekaný koriandr, rýže basmati nebo chléb naan
Postup
- Na velké pánvi rozehřejte olej.
- Cibuli se suchým kořením smažte na mírném ohni 5-6 minut, dokud cibule nezíská světle zlatavou barvu.
- Přidejte chilli, česnek a zázvor a vařte 1 minutu, pak vhoďte zeleninovou směs a vařte dalších 5 minut.
- Pokud podáváte vegetariánům a masožravcům, rozdělte směs přiměřeně do dvou pánví.
- Kuřecí maso nakrájejte na malé kousky a vmíchejte do jedné pánve.
- Přidejte vývar, přiměřeně jej rozdělte mezi pánve a vařte 10 minut. Pokud vaříte pouze vegetariánskou verzi v jedné pánvi, použijte 300 ml vývaru, pokud rozdělujete mezi dvě pánve, přidejte do každé 250 ml.
- V případě potřeby rozdělte hrášek, přidejte ho a vařte další 3 minuty, dokud zelenina nezměkne a kuře nebude uvařené.
- Odstavte z ohně a vmíchejte jogurt a mleté mandle, pokud je používáte.
- Podávejte posypané opraženými mandlemi a koriandrem s rýží basmati nebo chlebem naan.