V chladnějších dnech není nic lepšího, než se zahřát lahodnou a vydatnou polévkou ze sezónních surovin. Naučte se s námi připravit vynikající a snadnou krémovou polévku z máslové dýně s troškou chili.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 50 minut
- Celkem: 1 hodina 5 minut
Ingredience
- Oloupaná máslová dýně zbavená semínek (1 kg)
- Olivový olej (2 lžíce)
- Máslo (1 lžíce)
- Nakrájená cibule (2 ks)
- Nakrájený česnek (1 stroužek)
- Nakrájené chili papričky zbavené semínek (2 ks)
- Horký zeleninový vývar (850 ml)
- Smetana (4 lžíce)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C
- Nakrájejte dýni na velké kostky o průměru asi 4,5 cm a pak ji vhoďte do velké zapékací mísy s 1 lžící olivového oleje.
- Pečte 30 minut, během pečení jednou otočte, až kousky dýně zezlátnou a změknou.
- Zatímco se máslová dýně peče, rozpusťte ve velkém hrnci máslo se zbývající 1 lžící olivového oleje, přidejte cibuli, stroužek česneku a tři čtvrtiny chilli papriček.
- Přikryjte a vařte na velmi mírném ohni 15-20 minut, dokud cibule zcela nezměkne.
- Do pánve vyklopte máslovou dýni, přidejte vývar a smetanu a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Chcete-li mít polévku opravdu krémovou, mixujte ji po částech.
- Vraťte dýni do hrnce, jemně ji prohřejte a podle chuti dochuťte. Polévku podávejte v miskách se smetanou a posypanou zbylým nasekaným chilli.