
Chipotle omáčka je oblíbená pro svou jedinečnou kombinaci kouřové a pikantní chuti, která dokáže povýšit jakýkoliv pokrm na novou úroveň. Tato krémová omáčka, vyrobená z uzených papriček chipotle, je ideální jak dip k hranolkům nebo zelenině, tak i jako dochucovadlo pro tacos, burritos nebo grilované maso.
Chipotle omáčka je oblíbeným dipem nejen do Tacos – hodí se také k batátovým hranolkům či grilovanému masu nebo steaku z hovězí svíčkové. V tom článku se dočtete, co je chipotle omáčka, k jakým pokrmům se nejčastěji podává a v neposlední řadě varianty receptů na tuto skvělou omáčku.
Shrnutí článku
Co je to Chipotle majonéza – Chipotle omáčka je krémová omáčka z pálivých papriček, která se hodí například k burgerům nebo jiným masům.
Recepty na domácí Chipotle majonézu – verze Chipotle majonézy je hned několik. Ať už se jedná o krémovou omáčku, domácí Taco Bell Chipotle omáčku nebo omáčku na styl majonézy, vždy každý pokrm skvěle doplní.
Zajímavosti o Chipotle majonéze – Chipotle majonéze obsahuje například vitamin A a C a navíc má protizánětlivé účinky.
Nemůžete se rozhodnout, co budete grilovat? Vyzkoušejte recept na vepřovou panenku na grilu, krevety na grilu, brambory na grilu nebo ze zdravějších jídel kukuřici na grilu.
Co je to chipotle omáčka
Chipotle omáčka je oblíbená krémová omáčka z pálivých, uzených papriček Chipotle smíchaných s majonézou a zakysanou smetanou nebo smetanou. Najdete ji v (nejen) zahraničních restauracích rychlého občerstvení, jako je Taco Bell nebo Subway.
Je to univerzální omáčka nebo koření, které skvěle dochutí a ozvláštní sendviče, domácí hranolky, grilovaná jídla, tacos a mnoho dalšího. Existují různé způsoby její přípravy, nicméně všechny jsou si dost podobné.

Chipotle Mayo
Chipotle Mayo je pikantní obměna klasického koření. Chipotle papričky dušené v omáčce Adobo, zářivý limetkový nádech, pikantní česnek a cibulový prášek, to vše smíchané v tradičním majonézovém základu, abyste získali tu nejchutnější omáčku.
Chipotle Mayo se skládá z majonézy (nebo veganské majonézy), limetkové šťávy, Chipotle (buď sušené mleté Chipotle, nebo Chipotle v plechovce v omáčce Adobo), soli a koření. Recept na přípravu Chipotle Mayo uvádíme níže.
Oproti Chipotle majonéze se pak tradiční omáčka skládá z vaječných žloutků, hořčice, citronové šťávy, bílého vinného octa, rostlinného oleje, soli a cukru. Recept na klasickou majonézu naleznete níže.
Domácí Chipotle omáčka – recept
Tento recept na krémovou Chipotle omáčku je rychlý a snadný na přípravu a zaměřuje se více na Chipotle a méně na ostatní ingredience pro skutečnou Chipotle chuť, takže dobré! Recept je pro 2 šálky omáčky.
Ingredience
- 200 g plechovka papriček Chipotles v omáčce Adobo (nebo použijte Chipotle omáčku)
- ½ šálku mexické zakysané smetany je také dobrá
- ¼ šálku majonézy
- 3 lžíce nasekaného koriandru
- 1 lžička kajenského pepře
- 1 lžička česnekového prášku
- ½ lžičky kmínu
- sůl podle chuti
Postup
- Všechny ingredience vložte do kuchyňského robotu. Zpracujte je do hladka.
- Uchovávejte ve vzduchotěsné sklenici v chladničce.
Krémová omáčka Chipotle – recept
Tato snadná, kouřová Chipotle omáčka je skvělým kořením, které můžete mít vždy po ruce! Použijte ji k ochucení svých oblíbených Tacos, mís nebo jako dip k veganským batátovým hranolkům.
Ingredience
- ½ kelímku plnotučného řeckého jogurtu
- ¼ šálku majonézy
- 1 paprička Chipotle z plechovky Chipotles v omáčce Adobo
- 1 oloupaný stroužek česneku
- 1 lžička limetkové šťávy
- 1 lžička extra panenského olivového oleje
- 1 lžička medu nebo javorového sirupu
- mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Do kuchyňského robotu dejte jogurt, majonézu, papričky Chipotle, česnek, limetkovou šťávu, olivový olej, med, špetku soli a čerstvě mletého černého pepře a rozmixujte dohladka.
- Podle chuti dochuťte další solí a pepřem.

Pikantní omáčka Chipotle – recept
Recept na pikantní a krémovou omáčku z Chipotles z Adobo, obyčejného jogurtu nebo mexické smetany, česneku a limetkové šťávy. Chipotle omáčku připravíte za 5 minut (recept je pro 1 šálek omáčky).
Ingredience
- 1 kelímek obyčejného jogurtu (doporučujeme evropský jogurt (např. řecký jogurt) nebo mexickou cremu (nebo crème fraiche)
- 1-2 malé papričky Chipotles v Adobo bez semínek – upravte podle chuti na základě požadovaného stupně pálivosti
- 1 stroužek česneku
- šťáva z 1 limetky
- sůl podle chuti
Postup
- Všechny ingredience smíchejte v mixéru nebo miniaturním kuchyňském robotu. Mixujte, dokud nezískáte hladkou krémovou omáčku. Ochutnejte a upravte množství koření podle svých preferencí.
- Použijte ihned nebo uchovávejte v chladničce, dokud nebude připravena k použití.
- Omáčka bude hned po přípravě velmi tekutá, to je normální, nechte ji v chladničce zhoustnout (pokud dáváte přednost hustší omáčce).

Domácí Taco Bell Chipotle omáčka – recept
Vychutnejte si koření a chuť Chipotle omáčky Taco Bell z domova. Tento recept obsahuje pouze šest ingrediencí a jeho příprava je velmi snadná.
Ingredience
- 3 lžíce Adobe papriček v chilli omáčce
- 1/3 šálku bílého octa
- 1/3 šálku vody
- 3 lžíce podmáslí v prášku
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička cibulového prášku
Postup
- Rozmixujte papričky v mixéru nebo kuchyňském robotu.
- Přidejte ostatní přísady a rozmixujte do hladka.
- Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.
Pro veganskou variantu omáčky místo jogurtu a běžné majonézy použijte ¾ kelímku veganské majonézy. Místo medu použijte javorový sirup.
Domácí chilli omáčka – recept
Nejen Chipotle omáčka se hodí k Tacos nebo hranolkům. Proto vyzkoušejte domácí chilli omáčku, která je hotová během chvilky. Je to skvělá náhrada za kupovanou chilli omáčku v lahvičce.
Ingredience
- 1 šálek rajčatové omáčky
- ¼ šálku hnědého cukru
- 2 lžíce octa
- ¼ lžičky nového koření
Chilli omáčku můžete kromě Tacos nebo hranolků podávat také ke grilovanému masu a zelenině.
Postup
- Rajčatovou omáčku, hnědý cukr, ocet a koření míchejte v míse, dokud se důkladně nespojí.
- Nalijte do přikryté nádoby a uložte do chladničky, dokud nebude připravena k použití.

Chipotle majonéza – recept
Chipotle Mayo je kouřová pikantní mexická omáčka na Tacos nebo většinu mexických jídel. Lze ji připravit jako veganskou s hedvábné tofu. Neobsahuje lepek.
Ingredience
- 1/2 šálku majonézy (nebo použijte zakysanou smetanu, veganskou majonézu nebo ji připravte z hedvábného tofu)
- 1 lžíce vody
- 1 -2 lžičky limetkové šťávy (podle chuti)
- 1/8 lžičky soli, více podle chuti
- 1/2 lžičky chilli
- 1 lžička uzené papriky
- 1/8- 1/4 lžičky mleté papričky Chipotle – můžete také použít jednu papričku Chipotle z konzervy (smíchejte ji s majonézou v mixéru) nebo jen vmíchejte lžičku nebo dvě pikantní kouřové omáčky Adobo z konzervy
Postup
- Pokud připravujete s majonézou, dejte všechny ingredience do malé misky. S Chipotle buďte opatrní (vždy můžete přidat více).
- Vidličkou nebo malou metličkou vyšlehejte do hladka. (Pokud používáte hedvábné tofu, viz recept níže).
- Ochutnejte, upravte koření, případně přidejte více koření.
- Uchovávejte v malé sklenici v lednici, vydrží až 2 týdny.
- Pokud připravujete veganskou verzi s hedvábným tofu – nahraďte majonézu ½ balíčku hedvábného tofu (asi 165 g), vynechte vodu a přidejte 2 lžíce olivového oleje.
- Zvyšte množství soli na ½ až ¾ lžičky, přidejte ¼ lžičky cukru a 1 lžičku jablečného octa (kromě limetky) a vše vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte do hladké a krémové konzistence.
- Pro nejlepší chuť použijte papričku Chipotle z konzervy (nebo polovinu) nebo jen lžičku či dvě omáčky Adobo z konzervy. Upravte množství soli a limetky.

Recept na klasickou majonézu
Majonézu můžeme použít jak na oblíbené sendviče, tak i jako dokonalou marinádu – toto krémové koření není špatné. Přinášíme vám proto spolehlivý návod, jak si ji vyrobit doma.
Ingredience
- 2 žloutky
- 1 lžíce soli
- 1 lžička suché hořčice
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 2 šálky rostlinného oleje
- 1 lžička krystalového cukru
Postup
- V těžké středně velké míse vyšlehejte žloutky se solí a suchou hořčicí dohladka. Pomalu zašlehejte citronovou šťávu a ocet, až vznikne hustá hmota.
- Za stálého šlehání pomalu přilévejte olej, dokud nevznikne hustá majonéza. Dochuťte cukrem.
- Spotřebujte ihned nebo uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu až 2 týdnů.

Veganská majonéza – recept
Pokud nemůžete žít bez majonézy, nemusíte, pokud se chcete stravovat vegansky. Zde je snadný recept na veganskou majonézu. Zabere jen 5 minut, chutná neuvěřitelně a používá jednoduché ingredience.
Ingredience
- 1/2 šálku originálního sójového mléka (125 ml)
- 2 lžičky jablečného octa nebo limetkové šťávy či bílého octa
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 šálek oleje (250 ml), doporučujeme jakýkoli neutrální olej (nepoužívejte kokosový olej)
Postup
- Ujistěte se, že všechny ingredience mají pokojovou teplotu. Pokud je mléko studené, můžete ho asi 20 sekund ohřívat v mikrovlnné troubě.
- Přidejte originální sójové mléko, jablečný ocet, česnekový prášek, mořskou sůl a hořčici do sklenice ponorného mixéru a promíchejte.
- Směs sójového mléka zalijte olejem. Nechte ji asi minutu odstát.
- Vložte ponorný mixér na dno nádoby. Mixujte a držte jej pevně přitisknutý ke dnu asi 15 sekund.
- Pomalu pohybujte mixérem nahoru a dolů, abyste řádně promíchali a zapracovali všechny ingredience, dokud nebudou husté a zcela spojené.
- Ochutnejte a v případě potřeby přidejte/upravte některé přísady. Vložte do uzavřené sklenice v lednici. V lednici ještě více zhoustne. Vychutnejte si.
Zajímavosti o Chipotle majonéze
Chipotle majonéza je oblíbená pro svou kouřovou a pikantní chuť, která pochází ze zauzených jalapeño papriček, známých jako chipotle.
Chipotle papričky jsou sušené a zauzené jalapeño papričky. Tento proces jim dodává charakteristickou kouřovou chuť. Chipotle majonéza se skvěle hodí k masu, hranolkám, burgerům nebo jako dip k různým pokrmům.
Omáčku je možné ozvláštnit přidáním medu, zakysané smetany nebo česneku, což dodá omáčce další rozměr chuti.
Chipotle papričky obsahují vitamíny A a C, které jsou dobré pro imunitní systém. Mají také protizánětlivé vlastnosti díky kapsaicinu, který je v papričkách přítomen.