Tato polévka s divokou rýží a kuřecím masem je velmi sytá a vydatná. Můžete ji připravit ze zbytků kuřete z rožně nebo kuřete, které jste máte od kosti po přípravě domácího kuřecího vývaru.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 30 minut
- Celkem: 35 minut
- Počet porcí: 8
Ingredience
- 2 vařené vykostěné půlky kuřecích prsou, rozdrcené
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 2 šálky vody
- 1 balení dlouhozrnné a divoké rýže, na rychlé vaření s balíčkem koření
- ¾ šálku hladké mouky
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- ½ šálku másla
- 2 šálky husté smetany
Postup
- Ve velkém hrnci na mírném ohni smíchejte kuřecí maso, vývar a vodu.
- Přiveďte k varu a vmíchejte rýži, přičemž si ponechte balíček koření.
- Přikryjte a stáhněte z ohně.
- V malé misce smíchejte mouku, sůl a pepř.
- Máslo rozpusťte ve středním hrnci na mírném ohni.
- Vmíchejte obsah balíčku koření, dokud směs nezačne bublat.
- Snižte teplotu na minimum a za stálého míchání přidávejte do máslové směsi po několika lžících mouku, aby se vytvořila jíška.
- Po troškách zašlehejte smetanu, dokud se úplně nezapracuje a nezůstane hladká. Vařte do zhoustnutí, asi 5 minut.
- Směs mouky a smetany vmíchejte do vývaru a rýže. Vařte na mírném ohni, dokud se nezačne prohřívat, 10 až 15 minut.