Využijte sezónu sladké kukuřice a při příštím grilování na zahradě si dejte tuto kukuřici na smetaně. Tento pokrm se také skvěle mrazí a lze jej připravit ze zmrazené kukuřice.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 10 minut
- Celkem: 20 minut
Ingredience
- 6 oloupaných kukuřičných klasů (4 až 5 šálků)
- 2 lžíce nesoleného másla
- 2 lžíce jemně nasekané šalotky nebo žluté cibule
- 3/8 lžičky soli
- 1/8 lžičky mletého černého pepře
- Nasekaná čerstvá petrželka, pažitka nebo estragon na ozdobu
Postup
- Položte kukuřičný klas na prkénko a odřízněte 2 řady zrn směrem od silného ke konci. Otočte a odřízněte další 2 nebo 3 řady. Takto pokračujte, dokud nesestříhnete všechna zrna ze všech klasů.
- Po odstranění zrn podržte jeden kukuřičný klas nad hromádkou kukuřice na prkénku nebo plechu a hřbetem nože po něm přejíždějte sem a tam, abyste uvolnili kašovité kukuřičné mléko. Postup opakujte se všemi klasy. Škrobová tekutina z kukuřičného mléka dodá zrnům krémovou chuť.
- Na velké pánvi na středním ohni rozpusťte máslo. Přidejte šalotku nebo cibuli a za častého míchání vařte 3 až 4 minuty, nebo dokud šalotka nezměkne, ale nezhnědne. Přidejte kukuřici, kukuřičné mléko, sůl, pepř a půl na půl.
- Za častého míchání vařte 5 minut, nebo dokud zrna nezměknou a kukuřice nebude vypadat krémově a mírně zhoustne. Pokud se vám zdá suchá, vmíchejte po lžících více smetany nebo vody. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř.
- Přendejte ji do servírovací mísy a podávejte horkou, ozdobenou nasekanými bylinkami.