Během chladných zimních večerů padne každému vhod teplá polévka, která je díky své krémové konzistenci s obsahem sýra a brokolice opravdu lahůdkou. Krémová brokolicová polévka se stane oblíbenou v celé rodině, stačí ji jednou vyzkoušet.
V případě, že trpíte celiakií, vyměňte celozrnnou špaldovou mouku za bezlepkovou (např. pohankovou nebo kukuřičnou).
Ingredience
- 3 PL olivového oleje
- 1 velká nastrouhaná mrkev
- 1 velká šalotka, nakrájená na malé kostičky
- sůl
- pepř
- 3 PL celozrnné špaldové mouky
- 3 šálky zeleninového vývaru
- 2 šálky sójového mléka
- 3 šálky syrové brokolice
- 1 šálek sýru čedar
Postup
- Na oleji dozlatova orestujeme šalotku, přidáme mrkev, mouku a orestujeme další cca 3 minuty.
- Zalijeme vývarem, osolíme, přidáme brokolici a vaříme, dokud nám brokolice nezměkne.
- Přidáme sojové mléko, strouhaný čedar a okořeníme mletým pepřem.
- Krátce povaříme a ihned podáváme.
- Před podáváním ozdobíme strouhaným čedarem.
Sýr čedar – zajímavosti
- je tvrdý sýr pocházející z jihozápadní Anglie (původem z obce Cheddar), kde dozrávají v jeskyních
- má tradičně tvar válcovitých bochníků vážících 27,5 kg
- jednotlivé bochníky se obvazují, aby získali tvrdou šedohnědou kůru
- sýry dozrávají 6 až 18 měsíců
- má hladkou a dost tvrdou strukturu, není ohebný ani drobivý
- těsto je zlatožluté, věkem postupně tmavne
- chuť mladého sýra je dost nevýrazná a ořechově nasládlá, často je v ní cítit jemnou slanou příchuť
- jako sýr dozrává, chuť se stává silnou a plnou, nabývá vynikající oříškovou příchuť
- starší sýry mají chuť silné slané kyselosti
- v současnosti se kromě pravého čedaru vyrábějí i s celou škálou různých přísad: kmínem, celým pepřem, pivem, česnekem, petrželkou, oříšky, rozinkami nebo sladkou nakládanou zeleninou