Vyzkoušejte snadný recept na krémovou bramborovou polévku. Kousky brambor v sýrovém polévkovém základu se zakysanou smetanou a slaninou jsou vydatným jídlem.
Ingredience
- 4 velké brambory oloupané a nakrájené na kostky
- ½ lžičky soli
- 225 g slaniny, kousky velikosti sousta
- 4 lžíce másla
- ½ střední cibule, nadrobno nakrájené
- 2 stroužky česneku, mleté
- ¼ šálku hladké mouky
- 2 a 1/2 šálku plnotučného mléka
- 2 a 1/2 šálku kuřecího vývaru
- 1 šálek jemného nebo ostrého sýra čedar, rozdrobený
- ¾ šálku zakysané smetany
- 1 lžička soli nebo podle chuti
- ¼ lžičky pepře nebo podle chuti
- zelená cibulka, k podávání
Postup
- Vložte nakrájené brambory do hrnce a zcela je zalijte vodou. Dochuťte ½ lžičkou soli a vařte 8-10 minut nebo dokud brambory snadno nepropíchnete nožem, poté je slijte.
- Mezitím v hrnci osmahněte slaninu, dokud nebude křupavá, a pak ji přendejte na talíř, přičemž si v hrnci ponechte 1 lžíci slaninového tuku.
- Přidejte 4 lžíce másla a nakrájenou cibuli a restujte ji do měkka. Přidejte česnek a vařte další minutu, dokud se nerozvoní.
- Rychle zašlehejte mouku. Pomalu přidejte 2 a 1/2 šálku mléka a 2 a 1/2 šálku vývaru a za stálého šlehání přiveďte k mírnému varu.
- Přidejte scezené brambory a polévku ochuťte 1 lžičkou soli a 1/4 lžičky pepře nebo dochuťte podle chuti.
- Vmíchejte 3/4 šálku zakysané smetany, 1 šálek rozdrobeného čedaru a část osmahnuté slaniny (zbytek si nechte na podávání). Přiveďte k varu, stáhněte z ohně a podávejte s oblíbenými přílohami.