Tato bramborová polévka je hustá, krémová a nabízí vynikající způsob, jak využít zbytky pečených brambor.
Ingredience
- 12 plátků slaniny
- ⅔ šálku másla
- ⅔ hrnku hladké mouky
- 7 šálků mléka
- 4 velké pečené brambory, oloupané a nakrájené na kostky
- 4 cibule, nakrájené na menší kousky
- 1,5 hrnku strouhaného sýru čedar
- 1 šálek zakysané smetany
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého černého pepře
Postup
- Vložte slaninu do velké pánve a smažte ji, dokud se nezíská křupavou kůrku a nezhnědne. Poté ji vyndejte a nechte okapat na papírových utěrkách. Slaninu rozlámejte na malé kousky a dejte stranou.
- Rozpusťte máslo v hrnci a postupně přidávejte mouku. Šlehejte, dokud se vše dobře nespojí. Pomalu přilévejte mléko a neustále šlehejte, dokud omáčka nezhoustne.
- Přidejte brambory a cibuli. Za častého míchání přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte 10 minut.
- Vmíchejte rozdrobenou slaninu, čedar, zakysanou smetanu, sůl a pepř.
- Pokračujte ve vaření a míchání, dokud se sýr nerozpustí.