Mascarpone je italský krémový sýr, který se stal oblíbenou ingrediencí v mnoha dezertech po celém světě. Jeho jemná a krémová konzistence, spolu s bohatou chutí, z něj činí ideální základ pro různé druhy krémů. Ať už připravujete dort, tiramisu nebo jen jednoduchý dezert do skleničky, krém z mascarpone vždy dodá vašim sladkostem ten správný šmrnc.

Mascarpone, respektive krém z mascarpone, nabízí celou spoustu možností využití. Je jen na vás, zda si připravíte domácí mascarpone, nebo si jej koupíte v obchodě.

Shrnutí článku

Pevné krémy z mascarpone – krémy z mascarpone a tvarohu nebo šlehačky jsou skvělou volbou do dezertů, pudinků nebo pohárů.

Ovocné dorty z mascarpone – ovocná hlavní přísada do dortů z mascarpone může celý dezert odlehčit a v případě sezónního ovoce z něj udělat dokonalý letní dezert.

Recept na tiramisu – jeden z nejoblíbenějších dezertů z mascarpone je určitě tiramisu. Jeho příprava se může zdát složitá, nicméně opak je pravdou.

Mezi nejlepší recepty z mascarpone, které si můžete připravit doma, patří například broskvový jednoduchý dort s mascarpone, připravit si můžete také řadu nepečených dortů s mascarpone – například nepečený cheesecake – nepečený dort s mascarpone. Zaručeně vám bude chutnat třeba i mandlový dort s mascarpone a malinami.

Pevný krém z mascarpone a tvarohu – recept

Pevný krém z mascarpone je výbornou přísadou do nejrůznějších dezertů. Jak si doma připravit krém z mascarpone a tvarohu?

Ingredience

  • 500 g mascarpone
  • 250 g tvarohu
  • 250 ml tučné smetany ke šlehání
  • 2 balení vanilkového cukru

Postup

  1. Mascarpone důkladně prošlehejte s tvarohem.
  2. Přisypejte vanilkový cukr a opět promíchejte.
  3. V samostatné míse vyšlehejte smetanu na nejnižší stupeň a po troškách ji přidejte do směsi tvarohu a mascarpone.
  4. Nechte ztuhnout a vychladit v ledničce – klidně i přes noc.

Vyzkoušejte i skvělý krém z arašídového másla.

Krem z mascarpone
Krém z mascarpone můžete využít při přípravě ovocných dezertů.

Pevný krém z mascarpone a šlehačky – recept

Vyrobte si doma nadýchaný, jemný a přesto pevný krém z mascarpone a šlehačky. Výborně se hodí do dezertů, nebo třeba také na pudink nebo ovocné poháry.

Ingredience

  • 1/2 šálku plnotučné smetany ke šlehání (nejméně 30% tuku, studené přímo z lednice)
  • 1/4 šálku moučkového cukru (prosátého)
  • 1/2 šálku + 1 lžíce mascarpone (pokojová teplota
  • 1/2 lžičky vanilky

Postup

  1. Ve středně velké míse šlehejte smetanu s cukrem, dokud se neobjeví husté špičky (velmi husté).
  2. Ve střední míse vyšlehejte (stejnými šlehači) mascarpone a vanilku do hladké a krémové konzistence.
  3. Přidejte šlehačku ke směsi mascarpone a silně šlehejte do hladka. Nepřehánějte to s mícháním. Použijte jako polevu na dorty nebo čerstvé ovoce.

Dort s krémem z mascarpone můžete ozdobit vanilkovou polevou nebo máslovým vanilkovým krémem. Čokoládová ganache je rovněž skvělou volbou.

Narozeninový dort s mascarpone a ovocem – recept

Narozeniny nemusíte nutně slavit jen s čokoládovými dorty. Co takhle vyzkoušet narozeninový dort s mascarpone a ovocem?

Ingredience

  • 1 hrnek nesoleného másla, změklého
  • 1 šálek bílého krystalového cukru
  • 230 g sýra mascarpone
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 šálek plnotučného mléka, vlažný
  • 6 bílků
  • 2 šálky hladké mouky
  • 4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • citronová kůra ze 2 velkých citronů
  • 1 šálek čerstvých bobulí
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 šálky bobulovitého ovoce na náplň

Na polevu

  • 250 g mascarpone, chlazeného
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 šálky moučkového cukru
  • 1 šálek husté smetany, dobře vychlazený
  • kůra z 1 velkého citronu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 177 °C. Vyložte tři kulaté dortové formy a vymažte boky.
  2. Máslo nechte asi 30 minut změknout při pokojové teplotě. Sýr mascarpone nechte změknout pouze 10 až 15 minut! Pokud je příliš teplý, může se oddělit.
  3. Nejprve připravte dortové těsto. Ve velké míse smíchejte změklé máslo, změklý sýr mascarpone, cukr a vanilku na středně vysoké rychlosti po dobu 2 až 3 minut, dokud nevznikne krém.
  4. V samostatné míse šlehejte bílky při vysokých otáčkách 4 až 5 minut, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Přidejte bílky do těsta a opatrně je vmíchejte. Vlijte do něj vlažné mléko, nicméně nemíchejte ho; přimícháte ho spolu s moukou.
  5. V této chvíli bude těsto vypadat, jako by se oddělilo nebo srazilo – nepanikařte! Stává se to proto, že se mléčné tuky v másle srážejí. Vrstvy dortu budou v pořádku.
  6. V samostatné míse smíchejte suché přísady: mouku, prášek do pečiva a sůl. Suché přísady prosejeme do těsta a pak je jemně a důkladně prošlehejte a mícháme jen do té doby, než se mouka zapracuje.
  7. V malé misce promíchejte rozmixované ovoce s kukuřičným škrobem, dokud se ovoce dobře neobalí. Ovoce a citronovou kůru přidejte do těsta a opatrně jej vmíchejte. Těsto rovnoměrně rozdělte do tří forem.
  8. Pečte v předehřáté troubě 28 až 30 minut, dokud špejle zapíchnutá do koláče nevyjde čistá. Vyjměte dortové vrstvy z trouby, nechte je 5 minut vychladnout ve formách a poté je zcela zchlaďte na drátěné mřížce.
  9. Po vychladnutí vrstev připravte krémovou polevu. Sýr mascarpone (z lednice) a vanilku vložte do mísy a minutu šlehejte při vysokých otáčkách, dokud sýr nebude hladký a krémový.
  10. V samostatné míse připravte šlehačku. Vychlazenou smetanu nalijte do mísy mixéru a přidejte moučkový cukr. Šlehejte při vysokých otáčkách 3 až 4 minuty, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
  11. Přidejte sýrovou směs a citronovou kůru a šlehejte asi 30 sekund až minutu, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Polevu uchovávejte v chladu, dokud nebudete připraveni sestavit dort.
  12. Sestavení dortu: při sestavování dortu nejprve zarovnejte vršky vrstev dortu v případě potřeby zubatým nožem. Každou vrstvu potřete velmi štědrým množstvím mascarpone polevy a mezi vrstvy přidejte směs ovoce.
  13. Na vnější stranu dortu naneste drobenku polevy a dejte na 15 až 20 minut do chladničky. Na vrchní část a boky dortu naneste další polevu a ozdobte ho bobulemi. Dort si můžete vychutnat ihned nebo ho nechat přes noc v chladničce.

Jahodový dort s mascarpone – recept

Milovníci lesních plodů a mascarpone zajisté ocení tento vynikající jahodový dort s mascarpone.

Ingredience

  • 2 šálky (240 g) mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 8 lžic (113 g) nesoleného másla, změklého
  • 1 šálek (198 g) krystalového cukru
  • 2 velká vejce při pokojové teplotě
  • 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 3/4 šálku (170 g) zakysané smetany

Na náplň

  • 2 šálky (454 g) tučné smetany
  • 1 šálek (198 g) krystalového cukru, rozdělený
  • 1 lžička instantního želé
  • 1 a 1/2 šálku (341 g) sýra mascarpone
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky pomerančového oleje nebo 1 lžíce (14 g) pomerančové kůry (nastrouhaná kůra)
  • 2 lžíce (57 g) pomerančového likéru (např. Triple Sec, Cointreau nebo Grand Marnier), volitelně
  • 2 čtvrtky (907 g) jahod, zbavených listů

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte vhodnou formu.
  2. Ve velké míse vyšlehejte máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Po jednom zašlehejte vejce; po přidání druhého vejce zastavte a oškrábejte stěny a dno mísy a krátce promíchejte, aby se do ní dostaly lepkavé zbytky. Vmíchejte vanilku.
  3. Přidejte suché přísady do těsta střídavě se zakysanou smetanou a míchejte, dokud se nespojí.
  4. Těsto rozetřete do připravené formy a stěrkou nebo nožem zarovnejte povrch.
  5. Dort pečte 40 až 45 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  6. Vyjměte koláč z trouby a nechte ho 10 minut vychladnout. Tenkou čepelí přejeďte po okraji, abyste ho uvolnili ze stran, pak odklopte pružinovou formu a koláč vyjměte. Přeneste jej na mřížku, aby zcela vychladl.
  7. Vyšlehejte hustou smetanu, dokud se nevytvoří měkké špičky. Smíchejte 1/3 šálku (66 g) cukru a želatiny a přidejte do krému. Šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
  8. Odeberte 1 a 1/2 hrnku šlehačky a dejte ji stranou na ozdobu. V samostatné míse vyšlehejte mascarpone se zbývajícím cukrem, vanilkou, pomerančovým olejem a likérem dohladka. Šlehačku vmíchejte do směsi.
  9. Sestavení dortu: Dort rozdělte vroubkovaným nožem vodorovně na poloviny. Vrchní polovinu vyjměte a dejte stranou. Spodní polovinu vraťte na dno pružinové formy.
  10. Vraťte boky formy a dort uzavřete. Jahody rozkrojte svisle napůl a položte je na vrchol dortu tak, aby se řezné strany opíraly o stěny formy.
  11. Střed dortu naplňte celými jahodami a jejich vršky seřízněte tak, aby byly kratší než okraj formy. Rozetřete náplň na bobule a poklepejte pánví o pult, abyste vyplnili případné mezery.
  12. Vrchní vrstvu přiklopte řeznou stranou dolů. Vrchní část dortu potřete trubičkou nebo rozetřete rezervovanou šlehačku. V případě potřeby ozdobte dalšími jahodami.
  13. Nejlepšího výsledku dosáhnete, když budete dort podávat ještě v den jeho přípravy. Zbytky dortu skladujte dobře zabalené v chladničce až jeden nebo dva dny.

Dezert do skleničky z mascarpone – recept

Připravit si můžete také báječný dezert do skleničky s mascarpone. Jedná se chutnou sladkou svačinku.

Ingredience

  • 250 g mascarpone
  • 100 g obyčejného jogurtu
  • 100 g jahod
  • 250 g sušenek nebo jiných čokoládových sušenek
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry

Postup

  1. V míse smíchejte mascarpone a obyčejný jogurt.
  2. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru.
  3. Sušenky vložte do sáčku na mrazení a rozdrťte je pomocí válečku.
  4. Sušenkovou směs dejte na dno sklenic.
  5. Jahody opláchněte a podélně rozkrojte, podle velikosti je nakrájejte na plátky nebo rozpulte.
  6. Jahody pokládejte na sušenkový základ vzpřímeně v malých rozestupech tak, aby přilnuly ke sklenici.
  7. Do sklenic nalijte krém z mascarpone a dezert ve sklenici je hotový.
  8. Dezert až do podávání uchovávejte v chladničce nebo si ho vychutnejte ihned.
Krem s mascarpone
Krém z mascarpone se skvěle hodí na dezert do skleničky.

Piškotový dort s mascarpone – recept

Jemňoučké mascarpone se výborně hodí snad do všech dezertů. Vyzkoušejte třeba tento nadýchaný piškotový dort s mascarpone.

Ingredience

  • 1 hrnek másla pokojové teploty
  • 1/2 šálku ztuženého tuku
  • 250 g mascarpone pokojové teploty
  • 6 velkých vajec pokojové teploty
  • 3 šálky bílého cukru
  • 3 šálky univerzální mouky doporučeno
  • 1 lžíce čistého vanilkového extraktu
  • 1 lžička máslového extraktu
  • 1 lžička mandlového extraktu

Postup

  1. Formu na biskupský chlebíček vymažte a vysypejte cukrem. Předehřejte troubu na 165 °C.
  2. V míse elektrického mixéru vyšlehejte máslo, ztužovač a mascarpone do hladka.
  3. Přidejte cukr a šlehejte do nadýchané konzistence, směs mírně zesvětlí barvu.
  4. Přidávejte vejce jedno po druhém a po každém přidání šlehejte.
  5. Do směsi pomalu přidejte mouku a spojte.
  6. Přidejte vanilkový, máslový a mandlový extrakt a spojte.
  7. Lžící vložte těsto do připravené formy. Pečte 1 hodinu a 15 až 20 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  8. Před vyklopením na servírovací tác nechte 15 minut vychladnout na desce na mřížce. Před přikrytím nechte zcela vychladnout.

Nejlepší krém z mascarpone – tiramisu recept

Máte rádi italské dezerty? Pak byste zaručeně měli vyzkoušet nejlepší krém z mascarpone a tím je tiramisu.

Krem s mascarpone
Krém z mascarpone můžete použít při přípravě tiramisu.

Ingredience

  • 360 g husté smetany ke šlehání
  • 230 g sýra mascarpone, pokojová teplota
  • 67 g krystalového cukru
  • 4 g vanilkového extraktu
  • 355 g studeného espressa
  • 45 g likéru s kávovou příchutí , volitelně (značky Kahlua nebo DaVinci)
  • 1 balení cukrářských piškotů
  • kakaový prášek na posypání povrchu

Postup

  1. Přidejte smetanu ke šlehání do mísy a šlehejte na střední rychlost elektrickým mixérem (nebo použijte stojanový mixér). Pomalu přidávejte cukr a vanilku a pokračujte ve šlehání, dokud nevzniknou tuhé špičky.
  2. Přidejte sýr mascarpone a míchejte, dokud se nespojí. Odstavte.
  3. Do mělké mísy přidejte kávu a likér. Namočte piškoty zlehka do kávy a položte je v jedné vrstvě na dno formy na řezy.
  4. Navrch uhlaďte polovinu mascarpone směsi. Přidejte další vrstvu namočených piškotů. Navrch uhlaďte zbývající mascarpone krém.
  5. Povrch bohatě poprašte kakaovým práškem. Před podáváním uložte do chladničky alespoň na 3-4 hodiny nebo až na noc.

Mascarpone je skutečně univerzální ingredience, která dokáže povýšit každý dezert na nejlepší krém z mascarpone. Ať už se rozhodnete pro klasické tiramisu, svěží ovocný krém nebo něco úplně jiného, věříme, že si užijete jak přípravu, tak i samotné ochutnávání.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang