Ta nejkřehčí a nejchutnější žebírka, jaká jste kdy jedli. Postupujte přesně podle návodu a úspěch je zaručen. Grilovaná žebírka podávejte spolu s tradiční sangrií z červeného vína – přátele Vám doslova utrhnou ruce!
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Doba vaření: 65 minut
- Celkem: 95 minut
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 lžíce chilli
- 1 lžíce papriky
- sůl a pepř dle chuti
- 1,5 kg vepřových žeber
- 1 šálek barbeque omáčky
Postup
- Předehřejeme plynový gril na vysoký žár nebo na jednu stranu grilu rozložíme brikety z dřevěného uhlí. Rošt lehce potřeme olejem.
- V malé nádobě smícháme kmín, chilli, papriku, sůl a pepř. Zavřeme víčko a protřepeme, aby se směs promíchala.
- Ze zadní strany každého žebra odstřihneme blanitý plášť. Malým ostrým nožem zajedeme mezi blánu a každé žebro co nejvíce od blány odřízneme. Žebra potřeme z obou stran libovolným množstvím směsi.
- Aby žebírka příliš neztmavla a nebyla příliš kořeněná, nevtíráme koření do žebírek moc důkladně. Nespotřebovanou část směsi koření uschováme pro budoucí použití.
- Na spodní rošt položíme hliníkovou fólii, aby se zachytily kapky a zabránilo se vzplanutí. Žebra položíme na rošt grilu (mimo uhlíky, pokud používáme brikety).
- Snížíme plynový ohřev na minimum, zavřeme víko a necháme 1 hodinu nerušeně odpočívat. Víko vůbec nezvedáme.
- Potřeme žebra barbeque omáčkou a grilujeme dalších 5 minut. Žebra podáváme vcelku nebo je nařízneme mezi jednotlivými žebry a naskládáme na talíř zvlášť.