Jednoduchý recept na křehká žebírka

GrilováníHlavní jídlaMasoOmáčky a dipyVepřové maso

Ta nejkřehčí a nejchutnější žebírka, jaká jste kdy jedli. Postupujte přesně podle návodu a úspěch je zaručen. Grilovaná žebírka podávejte spolu s tradiční sangrií z červeného vína – přátele Vám doslova utrhnou ruce!

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Doba vaření: 65 minut
  • Celkem: 95 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience

  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžíce chilli
  • 1 lžíce papriky
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1,5 kg vepřových žeber
  • 1 šálek barbeque omáčky

Postup

  1. Předehřejeme plynový gril na vysoký žár nebo na jednu stranu grilu rozložíme brikety z dřevěného uhlí. Rošt lehce potřeme olejem.
  2. V malé nádobě smícháme kmín, chilli, papriku, sůl a pepř. Zavřeme víčko a protřepeme, aby se směs promíchala.
  3. Ze zadní strany každého žebra odstřihneme blanitý plášť. Malým ostrým nožem zajedeme mezi blánu a každé žebro co nejvíce od blány odřízneme. Žebra potřeme z obou stran libovolným množstvím směsi.
  4. Aby žebírka příliš neztmavla a nebyla příliš kořeněná, nevtíráme koření do žebírek moc důkladně. Nespotřebovanou část směsi koření uschováme pro budoucí použití.
  5. Na spodní rošt položíme hliníkovou fólii, aby se zachytily kapky a zabránilo se vzplanutí. Žebra položíme na rošt grilu (mimo uhlíky, pokud používáme brikety).
  6. Snížíme plynový ohřev na minimum, zavřeme víko a necháme 1 hodinu nerušeně odpočívat. Víko vůbec nezvedáme.
  7. Potřeme žebra barbeque omáčkou a grilujeme dalších 5 minut. Žebra podáváme vcelku nebo je nařízneme mezi jednotlivými žebry a naskládáme na talíř zvlášť.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang