Pečený králík – nejlepší recept, luxusní

Hlavní jídlaMasoOmáčkySlané recepty
peceny kralik

Pečený králík je oblíbenou pochoutkou, která se stala populární u celé řady lidí. Pro mnoho rodin je také pečený králík tradiční večeří či obědem, servírovaným v době podzimu nebo zimy. Naučte se s námi připravit pečeného králíka doma hned na několik různých způsobů. Jakmile se naučíte, jak péct králíka, máte vyhráno, protože existuje spousta bezkonkurenčních receptů na králíka.

Jak upéct králíka?

Jak péct králíka? Ve skutečnosti se nejedná o žádnou složitou vědu. Jak upéct králíka v troubě se naučíte doslova během chvilky, stačí si jen zapamatovat několik základních rad, díky kterým vykouzlíte doma šťavnatého pečeného králíka.

K pečenému králíku se nejvíce jako příloha hodí bezpochyby knedlík, kdy lze připravit knedlík z mikrovlnky a špenát recept.

Jak připravit králíka – králík v troubě

Koupili jste si nebo dostali králíka a přemýšlíte, jak upéct králíka? Pokud jste začátečníci, bude lepší, když králíka před pečením naporcujete, bude se vám pak lépe zpracovávat.

Abyste králičímu masu dodali křehkost, je dobré si králíka před pečením namarinovat, naložit nebo zkrátka okořenit. Při pečení králíka v troubě můžete také k masu přidat trošku tučného masa, špeku nebo slaniny.

TIP: V případě, že by vám zůstalo maso z pečeného králíka a vy nevíte, co s ním, můžete vyzkoušet rizoto recept a maso do něj přimíchat místo kuřecího či krůtího.

Jak dlouho se peče králík – jak dlouho péct králíka

Pokud už tedy víte, jak připravit králíka, určitě vás také zajímá, jak dlouho péct králíka v troubě. Nikdo určitě nestojí o to, aby bylo králičí maso z trouby vysušené, spálené nebo naopak nepečené.

Jak dlouho se peče králík záleží na typu trouby, velikosti králíka i na tom, zda dáváte přednost křupavému, nebo spíše měkčímu masu. Počítejte každopádně s jednou až dvěma hodinami pečení, které bude muset strávit králík v troubě.

Nejlepší králík – králičí maso recepty

Jak tedy připravit nejlepšího králíka? Pokud máte doma králičí maso, recepty, které najdete v tomto článku, určitě oceníte. S jejich pomocí si můžete připravit králíka na pánvi, stejně jako králíka v troubě nebo třeba dušeného králíka.

Když se řekne králík, většině lidí se vybaví králičí maso na smetaně. Pokud ovšem smetanovým omáčkám nefandíte, nevadí – existuje spousta receptů na králíka bez smetany.

pečený králík se špenátem
Pečený králík chutná výborně i se špenátem.

Nejlepší pečený králík recept – luxusní recept na králíka

Nejlepší pečený králík je samozřejmě takový, kterého připravíte s láskou. Stejně důležitý je ovšem také správný postup. Přinášíme vám luxusní recept na králíka, se kterým stoprocentně zabodujete.

Nejlepší pečený králík ingredience

  • Králík
  • 450 g vepřového bůčku bez kůže
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku vody

Luxusní recept na králíka postup

  1. Očistěte králíka, opláchněte ho vodou a osušte. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kolečka. Česnek oloupejte a prolisujte. Vepřový bůček nakrájejte na kousky silné asi 1 a půl palce (3-4 cm).
  2. Vepřový bůček osolte. Potřete králíka ze všech stran česnekem a solí.
  3. Kousky vepřového bůčku vložte do zapékací misky a na ně položte cibuli. Na připravený základ položte králíka. Králíka zalijte asi ½ až ¾ šálku (120-180 ml) vody.
  4. Přikryjte pokličkou a dopečte.
  5. Jak dlouho péct králíka? Králíka pečte v troubě vyhřáté na 170 °C. Po hodině odstraňte pokličku. Pečte dalších 60-90 minut, dokud se neodpaří voda, kterou jste pečeni podlili.
  6. Králík se začne péct (ne dusit). Během této doby kontrolujte, zda se maso nepřipéká, a každých 10-15 minut ho podlévejte šťávou. Po dvou až dvou a půl hodinách je králík i bůček hotový.

Šťavnatý pečený králík – recept

Jak připravit šťavnatého pečeného králíka? Recept je poměrně jednoduchý – ostatně, přesvědčte se sami.

Šťavnatý pečený králík ingredience

  • 1 králík, očištěný a nakrájený na kousky
  • 1 lžíce mletého černého pepře
  • 1 a ¾ lžičky soli
  • ¼ šálku rostlinného oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 šálek vody
  • ¾ šálku kečupu
  • 1 a ½ lžíce worcestrové omáčky
  • 4 lžičky bílého cukru
  • 1 lžíce papriky
  • 1 stroužek česneku, nasekaný

Šťavnatý pečený králík – postup

  1. Kousky králíka okořeňte pepřem a solí.
  2. Na velké pánvi rozehřejte na středním plameni rostlinný olej. Přidejte králíka a opečte ho na rozpáleném oleji ze všech stran dohněda. Vložte do vhodného pekáče.
  3. Ve střední misce smíchejte cibuli, vodu, kečup, worcesterovou omáčku, cukr, papriku a česnek a dobře promíchejte a přelijte přes králíka.
  4. Pečte odkryté v předehřáté troubě za častého podlévání, dokud králík není velmi měkký, asi 90 minut. Vyjměte z trouby, nechte chvilku odpočinout a můžete podávat.

Celý králík – recept

V troubě si můžete upéct i celého králíka. Recept je snadný a jistě si jej rychle oblíbíte.

Celý králík ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje (nebo slunečnicového oleje)
  • 1 celý králík
  • 3 stroužky česneku (nasekané)
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 2 lžičky sekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička koriandrových semínek
  • 1/4 lžičky chili

Celý králík – postup

  1. Plech vyložte pečicím papírem.
  2. Králíka rozložte co nejrovněji a položte ho na připravený plech.
  3. Obě strany osolte a opepřete.
  4. V malé misce smíchejte olej, česnek, rozmarýn, koriandr a chilli.
  5. Směsí potřete obě strany králíka.
  6. Přikryjte a nechte 2-3 hodiny odležet v chladničce.
  7. Předehřejte troubu na 225 °C.
  8. Králíka odkryjte a pečte 30-35 minut, dokud není měkký a propečený.
peceny kralik
Celý králík chutná nejlépe upečený v pekáči.

Pomalu pečený králík s bůčkem – recept

Bůček dodá pomalu pečenému králíkovi šťávu a jedinečnou chuť. Přesvědčí vás o tom následující recept na pomalu pečeného králíka s bůčkem.

Ingredience na pomalu pečeného králíka s bůčkem

  • 30 ml oleje
  • 450 g králíka
  • 450 g vepřového bůčku
  • 3 lžíce mouky
  • 2 velké cibule
  • 3 velké mrkve
  • 3 celerová žebra
  • 250 ml jablečného vína
  • 1 kostka kuřecího bujónu
  • Šalvěj, tymián, sůl a pepř dle chuti
  • Voda

Pomalu pečený králík s bůčkem – postup

  1. Zeleninu očistěte a nakrájejte na plátky.
  2. V litinovém kastrolu nebo jiném vhodném hrnci rozehřejte olej.
  3. Maso nakrájejte na kousky o velikosti sousta dle vlastní chuti.
  4. Maso poprašte moukou, oklepejte jej a po částech opečte na rozpáleném oleji. Po opečení každé dávky vyjměte hotové maso děrovanou naběračkou na talíř a pokračujte, dokud není všechno maso opečené a vyjměte ho z hrnce.
  5. Do hrnce přidejte nakrájenou zeleninu, bylinky (nasekané) a jablečné víno a promíchejte. Poté přidejte maso a přilijte tolik vody, aby byl obsah téměř zakrytý.
  6. Dobře promíchejte, přiveďte k varu, přikryjte a přeneste do trouby.
  7. Pečte v troubě 2,5-3 hodiny.
  8. Zkontrolujte koření a podávejte s preferovanou přílohou.

Pomalu pečený králík – recept

Na pomalu pečeného králíka si sice budete muset počkat o něco déle, čekání se ovšem rozhodně vyplatí.

Pomalu pečený králík ingredience

  • Naporcované králičí maso
  • 25 g hladké mouky
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • 5 neoloupaných stroužků česneku
  • 120 ml suchého bílého vína

Pomalu pečený králík – postup

  1. Kousky králíka obalte v mouce, oklepejte přebytečnou mouku a pak po 5 nebo 6 kouscích opečte na několika lžících oleje.
  2. Když je maso krásně zlatavě hnědé, vraťte všechny kousky zpět na pánev, vhoďte rozmarýn, česnek a všechen olivový olej. Přidejte víno a dobře promíchejte. Směs přiveďte k varu, pak ji částečně přikryjte pokličkou a nechte ji 2-2,5 hodiny intenzivně vařit.
  3. Po této době by měla omáčka zhoustnout a králík by se měl velmi snadno oddělovat od kostí.
  4. Dochuťte a podávejte s opečenými bramborami nebo krémovou kaší a zeleninou na másle.

Králík s rýží – recept

Zajímá vás, jak se peče králík s rýží? Není na tom nic složitého, a na výsledném pokrmu si zaručeně pochutnáte.

Králík s rýží ingredience

  • 1 kg králíka nakrájeného na kousky
  • 100 ml (1/2 šálku) olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • Muškátový oříšek (podle chuti)
  • 100 ml (1/2 šálku) bílého vína
  • 250 g (1 a 1/4 šálku) rýže
  • Koriandr (podle chuti)
  • 3 středně zralá rajčata
  • 1 lžička papriky
  • Sůl (podle chuti)

Králík s rýží – postup

  1. Do hrnce dejte olivový olej, nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a bobkový list a za občasného míchání restujte na mírném ohni, dokud cibule nezačne lehce zlátnout.
  2. Přidejte kousky králíka spolu s bílým vínem, oloupaná rajčata nakrájená na malé kousky, sůl, muškátový oříšek a papriku.
  3. Promíchejte, posypte nasekaným koriandrem, přikryjte pánev pokličkou a za občasného míchání vařte na středně mírném ohni asi hodinu.
  4. Přidejte rýži a ještě trochu osolte. Promíchejte, zalijte vodou (dvojnásobek objemu rýže) a vařte na středním plameni. Když začne vřít, snižte teplotu na středně nízkou a vařte asi 10 až 12 minut.
  5. Vypněte oheň a ihned podávejte.
pečený králík
Pečený králík chutná výborně i se zeleninou.

Králík na česneku – recept

Česnek dodává řadě pokrmů jedinečnou chuť. Přesvědčí vás o tom i tento recept na králíka na česneku.

Králík na česneku recept – ingredience

  • 1 kg králíka nakrájeného na kostky
  • 1 a ½ hlavičky česneku
  • ¾ láhve suchého bílého vína
  • 2 snítky tymiánu
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 200 ml oleje podle vlastního výběru
  • Nasekaná plocholistá petržel
  • 1 kg brambor
  • 1,5 l oleje (na smažení brambor)
  • Sůl a pepř na dochucení

Králík na česneku – postup

  1. Rozlomte česnek na stroužky a rozdrťte je, aniž byste je oloupali. Ve velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte stroužky česneku, osmažte je dozlatova a poté je vyjměte z pánve. Králíka okořeňte a opečte v horkém oleji.
  2. Vraťte česnek zpět do pánve, přidejte víno a tymián. Dvě až tři minuty pečte. Přidejte vývar, aby byl králík zakrytý, nechte znovu přejít varem a poté ztlumte na minimum.
  3. Přikryjte pánev pokličkou a nechte králíka vařit asi 1 hodinu a 45 minut.
  4. Brambory neloupejte, pouze je omyjte, osušte a nakrájejte na hranolky. Rozehřejte olej na teplotu asi 140 °C a smažte hranolky, dokud nejsou uvařené, ale ne zlatavé. Vyjměte je z oleje a nechte oschnout.
  5. Jakmile je králík upečený a měkký, vyjměte ho z pánve. Omáčku propasírujte přes síto a hřbetem lžíce přes něj protlačte česnekovou drť. Na mírném ohni omáčku redukujte, dokud mírně nezhoustne.
  6. Těsně před podáváním rozehřejte olej na 180 °C a znovu osmažte hranolky dozlatova.
  7. Přidejte nasekanou petrželku a lžící přelijte omáčku přes králíka a podávejte s hranolky.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang