Králík na zelenině se staročeskou bagetou

Hlavní jídlaMasoOmáčkyPečivo

Budete potřebovat:

Staročeská bageta: Zlatavě hnědá řemeslná bageta z neobyčejného vícezrnného těsta. Kromě klasických semínek (len, slunečnice, sezam) totiž obsahuje i jedinečnou směs sušeného podmáslí a syrovátky, bramborové kaše a ovesné mouky, která bagetě dodává úžasnou vláčnost a jemně mléčnou chuť.

  • 1 mladého králíka
  • 4–5 mrkví
  • 3–4 kořenové petržele
  • 1 malý nebo ½ velkého celeru
  • 1–2 cibule
  • 100 g špeku
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 8–10 kuliček černého pepře
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíci sádla
  • sůl
  • staročeskou bagetu k podávání

Zeleninu nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte na menší kostičky. Králíka omyjte, osušte a zbavte přebytečného tuku. Můžete ho naporcovat nebo nechat vcelku. Kdo si troufá, prošpikuje králíka špalíčky špeku.

Nejlépe to jde, když nakrájený špek dáte na chvíli do mrazničky. Ostatní nakrájejí špek na kostičky. Dno velkého pekáče potřete sádlem, rozprostřete část zeleniny, část špeku, osolte, zastříkněte octem, přidejte část koření a porce králíka.

Králíka potřete hořčicí, osolte, zasypte zbytkem zeleniny a špekem a přidejte zbytek koření. Pekáč přiklopte a pečte v troubě rozpálené na 160 stupňů dvě a půl hodiny. Poté odklopte, zvyšte teplotu na 180 stupňů a pečte ještě cca půl až tři čtvrtě hodiny kvůli barvě.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang