Korálovec ježatý je jedinečná odrůda hub, která je neuvěřitelně chutná. Zde je recept na přípravu této chutné houby.
Co je to korálovec ježatý?
Možná vás zajímá, co je to za zajímavou houbu? Zde je to, co byste měli vědět o této jedinečné odrůdě:
- Korálovec ježatý je bílá houba s chlupatou strukturou, která se podobá svému jmenovci.
- Kde ho najdete? Tento druh houby najdete v některých obchodech s potravinami nebo zdravou výživou, na farmářských trzích nebo si ji můžete sami vypěstovat.
- Má tato houba nějaké zdravotní účinky? Výzkumy ukazují, že houby korálovec ježatý a jeho extrakt (používaný ve volně prodejných doplňcích stravy) může mít zdravotní účinky, jako je prevence demence, zmírnění mírných příznaků úzkosti a deprese a náprava poškození nervů.
- Jak chutná houba korálovec ježatý? Po uvaření je tato odrůda houby jemná, křehká, šťavnatá a masitá. Někteří lidé říkají, že chutná jako mořské plody nebo krabí maso.
Jak jej skladovat a čistit
Jak nejlépe udržet houby korálovce ježatého čerstvé? A jak je před vařením očistit?
- Houby skladujte v papírovém sáčku v lednici (ne v zásuvce na potraviny)
- Očistěte je rychlým opláchnutím – Houby rychle opláchněte, abyste je zbavili případných nečistot (nenamáčejte je, jinak by se mohly rozmočit)
Jak je uvařit?
Jste připraveni začít vařit? Zde najdete návod, jak houby korálovce ježatého dokonale připravit – nebo přejděte rovnou k receptu níže.
- Odřízněte spodní část houby a nakrájejte ji na plátky. Spodní část je pravděpodobně špinavá: tuto část hned odřízněte.
- Vařte 2 minuty na mírném ohni. K vaření rádi použijte směs olivového oleje a másla, ale pro bezmléčnou a veganskou stravu můžete použít výhradně olivový olej.
- Obraťte a vařte další 1 až 2 minuty, poté přidejte koření. Jakmile jsou houby z obou stran opečené, přidejte trochu granulovaného česneku, sójové omáčky a špetku soli.
Ingredience
- 225 g hub korálovce ježatého
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- ¼ lžičky granulovaného česneku
- ½ lžíce sójové omáčky nebo tamari
- 1 špetka soli
Postup
- Odkrojte spodní část hub a nakrájejte je na plátky.
- Na středně velké pánvi rozehřejte olivový olej a máslo.
- Přidejte houby a na středním plameni je smažte asi 2 minuty, dokud nezhnědnou.
- Obraťte je a nechte houby ještě 1 až 2 minuty opékat.
- Vmíchejte granulovaný česnek, sójovou omáčku a sůl.
- Ochutnejte a podle potřeby dosolte.
- Podávejte jako přílohu nebo ještě lépe na opečeném chlebu s pikantní majonézou.