Znáte to, když se probudíte z obzvláště příšerného snu a celý den je tak nějak…naprd? Tak to se mi přesně stalo dneska. Ale místo obvyklého bručení a všeobecné namíchnutosti jsem se rozhodla jednat. Vyzbrojena kartáčem a chemikáliemi jsem se vrhla na zuřivé drhnutí kuchyně. Když už se blýskala tak, že na delší pobyt byste potřebovali sluneční brýle, a já byla pořád nabručená, mě napadl spásný nápad – koprová omáčka.
Kontroverzní dobrota, kterou buď milujete (já já já) a nebo nenávidíte (banda bláznů) navíc skvěle zapadá do mého seriálu rodinných receptů. Uvařila jsem ji a ta koprová vůně zafungovala jako přírodní antidepresivum. Nebyla bych to já, abych toho neudělala kotel, takže následující recept je cca na 6 porcí, ale i tak vřele doporučuju.
Potřebujete:
- 2 svazky kopru
- cca 30 gramů másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 1,5 litru hovězího vývaru (který jsem nahradila bujonem a nestydím se za to)
- 0,5 l smetany + 4 lžíce hladké mouky
- 150 ml mléka
- 6 vajec
- cca nových 15 brambor (podle toho, jací jste žrouti)
- třtinový cukr
- sůl
- ocet
Postup
Do studené vody dejte vařit zvlášť celé brambory (můžete vařit během celé přípravy) a vejce (ty po uvedení do varu vařte 8 minut).V hrnci připravte jíšku (pro jistotu – rozpuštěné máslo zasypat moukou a smažit na malém plynu). Chvilku smažte, dokud nezačne vonět. Poté zalijte vývarem a rozmíchejte (kdyby vám tam náhodou zbyly hrudky, stačí vzít tyčový mixér a pořádně to rozmixovat).
Chvíli vařte a mezitím rozkvedlejte 4 lžíce mouky ve smetaně a přidejte do hrnce. Teď se to musí 15 minut vařit. Nakrájejte kopr na malé kousky a přidejte do hrnce. Pokud by po těch 15 minutách omáčka nebyla dost hustá, tak přidejte ještě 150 ml mléka a mouku podle potřeby (čím více mouky, tím hustší). Nakonec dochuťte solí, cukrem (já dala cca 3 lžíce) a octem (cca 4 lžíce).
Osvědčilo se mi že co člověk, to jiná preference kyselosti a sladkosti, tak pomalu přidávejte od každého, až bude mít omáčka tu správnou chuť pro vás. No a pak už jenom snězte. A nejlepší na tom je, že vám zbyde ještě na večeři (nebo zamrazit, protože co je v mrazáku to se počítá).
Ke koprové omáčce je ideální houskový knedlík. Jak připravit knedlík doma snadno a rychle?
Redakce Receptik.cz