Znáte to, když se probudíte z obzvláště příšerného snu a celý den je tak nějak…naprd? Tak to se mi přesně stalo dneska. Ale místo obvyklého bručení a všeobecné namíchnutosti jsem se rozhodla jednat. Vyzbrojena kartáčem a chemikáliemi jsem se vrhla na zuřivé drhnutí kuchyně. Když už se blýskala tak, že na delší pobyt byste potřebovali sluneční brýle, a já byla pořád nabručená, mě napadl spásný nápad – koprová omáčka.

Kontroverzní dobrota, kterou buď milujete (já já já) a nebo nenávidíte (banda bláznů) navíc skvěle zapadá do mého seriálu rodinných receptů. Uvařila jsem ji a ta koprová vůně zafungovala jako přírodní antidepresivum. Nebyla bych to já, abych toho neudělala kotel, takže následující recept je cca na 6 porcí, ale i tak vřele doporučuju.

Potřebujete:

  • 2 svazky kopru
  • cca 30 gramů másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1,5 litru hovězího vývaru (který jsem nahradila bujonem a nestydím se za to)
  • 0,5 l smetany + 4 lžíce hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 6 vajec
  • cca nových 15 brambor (podle toho, jací jste žrouti)
  • třtinový cukr
  • sůl
  • ocet

Postup

Do studené vody dejte vařit zvlášť celé brambory (můžete vařit během celé přípravy) a vejce (ty po uvedení do varu vařte 8 minut).V hrnci připravte jíšku (pro jistotu – rozpuštěné máslo zasypat moukou a smažit na malém plynu). Chvilku smažte, dokud nezačne vonět. Poté zalijte vývarem a rozmíchejte (kdyby vám tam náhodou zbyly hrudky, stačí vzít tyčový mixér a pořádně to rozmixovat).

Chvíli vařte a mezitím rozkvedlejte 4 lžíce mouky ve smetaně a přidejte do hrnce. Teď se to musí 15 minut vařit. Nakrájejte kopr na malé kousky a přidejte do hrnce. Pokud by po těch 15 minutách omáčka nebyla dost hustá, tak přidejte ještě 150 ml mléka a mouku podle potřeby (čím více mouky, tím hustší). Nakonec dochuťte solí, cukrem (já dala cca 3 lžíce) a octem (cca 4 lžíce).

Osvědčilo se mi že co člověk, to jiná preference kyselosti a sladkosti, tak pomalu přidávejte od každého, až bude mít omáčka tu správnou chuť pro vás. No a pak už jenom snězte. A nejlepší na tom je, že vám zbyde ještě na večeři (nebo zamrazit, protože co je v mrazáku to se počítá).

Ke koprové omáčce je ideální houskový knedlík. Jak připravit knedlík doma snadno a rychle?

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang