Recept na koprovou omáčku k lososovi nebo pstruhovi

Hlavní jídlaKoprová omáčkaOmáčkyRyby
Smetanová koprová omáčka s lososem

Smetanová koprová omáčka k lososovi nebo pstruhovi je vyrobena ze zakysané smetany, takže je lehká a osvěžující a plná čerstvé koprové a citronové chuti.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 5 minut
  • Celkem: 15 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

Na koprovou omáčku

  • 3/4 šálku zakysané smetany
  • 2 lžičky dijonské nebo anglické hořčice
  • 1/2 lžičky česnekového prášku nebo 1 malý stroužek česneku, mletý
  • 2 a 1/2 lžíce čerstvého kopru, jemně nasekaného
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 až 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce mléka (nebo olivového oleje)
  • 1/4 až 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky bílého cukru

Na rybu

  • 1/2 až 1 lžíce oleje
  • 4 filety z lososa nebo pstruha (každý 125 g)
  • sůl a pepř

Postup

  1. Smíchejte ingredience na koprovou omáčku (dobře promíchejte, aby zakysaná smetana povolila).
  2. Konzistenci upravte mlékem a kyselost citronovou šťávou.
  3. Odstavte na 10 minut, pokud můžete – pokud používáte čerstvý česnek, odložte na 20 minut.
  4. Rybu osušte papírovou utěrkou. Posypte je solí a pepřem.
  5. Na pánvi rozehřejte olej na středně vysoké teplotě.
  6. Rybu položte na pánev kůží dolů.
  7. Smažte 2 minuty, pak rybu otočte a 1,5 minuty smažte z druhé strany.
  8. Vyjměte je z pánve na servírovací talíře.
  9. Podávejte s koprovou omáčkou, případně ozdobenou čerstvým koprem a plátky citronu.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang