Smetanová koprová omáčka k lososovi nebo pstruhovi je vyrobena ze zakysané smetany, takže je lehká a osvěžující a plná čerstvé koprové a citronové chuti.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 5 minut
- Celkem: 15 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
Na koprovou omáčku
- 3/4 šálku zakysané smetany
- 2 lžičky dijonské nebo anglické hořčice
- 1/2 lžičky česnekového prášku nebo 1 malý stroužek česneku, mletý
- 2 a 1/2 lžíce čerstvého kopru, jemně nasekaného
- 1 lžička citronové kůry
- 1 až 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce mléka (nebo olivového oleje)
- 1/4 až 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky bílého cukru
Na rybu
- 1/2 až 1 lžíce oleje
- 4 filety z lososa nebo pstruha (každý 125 g)
- sůl a pepř
Postup
- Smíchejte ingredience na koprovou omáčku (dobře promíchejte, aby zakysaná smetana povolila).
- Konzistenci upravte mlékem a kyselost citronovou šťávou.
- Odstavte na 10 minut, pokud můžete – pokud používáte čerstvý česnek, odložte na 20 minut.
- Rybu osušte papírovou utěrkou. Posypte je solí a pepřem.
- Na pánvi rozehřejte olej na středně vysoké teplotě.
- Rybu položte na pánev kůží dolů.
- Smažte 2 minuty, pak rybu otočte a 1,5 minuty smažte z druhé strany.
- Vyjměte je z pánve na servírovací talíře.
- Podávejte s koprovou omáčkou, případně ozdobenou čerstvým koprem a plátky citronu.