Zde se dozvíte, jak si vyrobit vlastní zavařené citrony, které můžete použít v marockých a blízkovýchodních receptech a dalších pokrmech. Citrony zabalte do soli a vlastní šťávy, aby se pomalu proměnily v něco kouzelného!
Ingredience
- 8 až 10 citronů
- 1/2 až 1 šálek soli
- extra čerstvě vymačkaná citronová šťáva, pokud je potřeba
Speciální vybavení:
- 1 zavařovací sklenice se širokým hrdlem (1 litr)
Postup
- Na dno sterilizované zavařovací sklenice se širokým hrdlem dejte 2 lžíce soli.
- Citrony opláchněte a vydrhněte.
- U každého citronu odřízněte stopky. Odřízněte 0,5 cm od špičky citronu.
- Citrony podélně rozkrojte na polovinu, ale nechte citron u dna připojený, neprořízněte ho celý.
- Poté proveďte další řez stejným způsobem, jako byste citrony krájeli na čtvrtiny, ale ne až do konce.
- Citrony opatrně roztáhněte a dobře je posypte košer solí zvenku i zevnitř.
- Vložte připravené citrony do sklenice jeden po druhém.
- Po každém z nich je stlačte, aby z nich vytekla šťáva a vystoupila nahoru.
- Sklenici naplňte citrony a dbejte na to, aby byly pokryty šťávou.
- Počet citronů, které se do sklenice vejdou, bude záviset na velikosti vašich citronů.
- Pokud se některý z citronů rozpadne, nemějte obavy. Nic se tím nezkazí.
- V případě potřeby přidejte více šťávy, aby byly citrony ponořené (můžete potřebovat až 1/2 šálku navíc), a přidejte ještě několik lžic soli.
- Sklenici uzavřete víčkem a nechte ji několik dní stát při pokojové teplotě na kuchyňské lince.
- Každou chvíli sklenici obraťte dnem vzhůru.
- Po několika dnech dejte sklenici s citrony do chladničky alespoň na 3 týdny, dokud kůra citronů nezměkne.
- Při skladování v chladničce sklenici občas otočte dnem vzhůru.
- Pro použití zavařených citronů při vaření vyjměte jeden citron ze sklenice a opláchněte jej, abyste odstranili sůl. Případná semínka vyhoďte. Odstraňte dužinu.
- Konzervovanou citronovou kůru nakrájejte na tenké plátky nebo nasekejte a použijte ji v receptu.
- Konzervované citrony lze skladovat v chladničce až 6 měsíců.