Tento recept na konzervování salsy skvěle využije čerstvá zahradní rajčata a papriky. Vyzkoušejte si konzervování salsy podle tohoto receptu, který vám vystačí na celou zimu.
Příprava
- Příprava: 25 minut
- Vaření: 35 minut
- Přídavný čas: 12 hodin 35 minut
- Celkem: 13 hodin 35 minut
Ingredience
- 30 středně velkých rajčat, oloupaných a nakrájených na kousky
- 10 šálků nakrájené cibule
- 2 šálky octa
- 2 plechovky rajčatového protlaku
- ½ šálku bílého cukru nebo více podle chuti
- 2 středně velké zelené papriky, nakrájené na kousky
- 2 střední červené papriky, nakrájené na kousky
- 4 banánové papriky, nakrájené na kousky
- 10 stroužků česneku, nasekaných
- 8 lžiček soli na nakládání
- 2 lžičky mletého černého pepře
- ½ svazku čerstvého koriandru, nasekaného
Postup
- Ve velkém hrnci na mírném ohni smíchejte rajčata, cibuli, ocet, rajčatový protlak, cukr, papriku, banánovou papriku, česnek, mořicí sůl a černý pepř.
- Přiveďte je k varu, poté snižte teplotu na středně nízkou a vařte 30 minut.
- Mezitím zkontrolujte 17 půllitrových zavařovacích sklenic, zda nejsou prasklé a zda v nich není rezavý kroužek, a všechny vadné sklenice vyhoďte.
- Ponořte je do vroucí vody, dokud nebude salsa hotová.
- Nová nepoužitá víčka a kroužky omyjte v teplé mýdlové vodě.
- Odstavte z ohně a vmíchejte koriandr.
- Salsy plňte do horkých sterilizovaných sklenic až do výše 0,7 cm od horního okraje.
- Čistým nožem nebo tenkou špachtlí přejeďte po vnitřku sklenic, abyste odstranili případné vzduchové bubliny.
- Otřete okraje navlhčenou papírovou utěrkou, abyste odstranili případné zbytky.
- Zavřete je víčky a pevně je zašroubujte.
- Na dno velkého hrnce umístěte stojan a do poloviny jej naplňte vodou. Přiveďte ji k varu.
- Pomocí držáku spouštějte sklenice do vroucí vody; mezi jednotlivými sklenicemi nechte 5 cm prostoru.
- Přilijte další vroucí vodu, aby byly sklenice zakryté alespoň 2,5 cm.
- Přiveďte k varu, přikryjte a zpracovávejte 35 minut.
- Vyjměte sklenice z hrnce a položte je na dřevěnou nebo látkou pokrytou plochu, přičemž mezi jednotlivými sklenicemi musí zůstat několik centimetrů místa.
- Nechte 12 až 24 hodin odpočívat.
- Stiskněte střed každého víčka prstem, aby se víčko nepohnulo nahoru ani dolů.
- Skladujte v chladném a tmavém prostoru.