Tento vydatný, sladko-slaný koláč má neodolatelný korpus, který chutná jako ovesné sušenky. Určitě musíte vyzkoušet.
Ingredience
Na korpus
- 9 lžic másla, pokojové teploty
- 6 lžic hnědého cukru
- 2 lžíce cukru
- 1 velké vejce
- 3/4 hrnku ovesných vloček
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/8 lžičky prášku do pečiva
- 1/8 lžičky jedlé sody
- Špetka soli
- Rostlinný olej
Na náplň
- 3/4 hrnku cukru
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 1 lžíce sušeného odtučněného mléka
- Špetka soli
- 1/2 hrnku másla, rozpuštěného a mírně ochlazeného
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- 4 velké žloutky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Práškový cukr (na posypání)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Kulatou formu vyložte pečícím papírem a zlehka potřete olejem.
- V míse smíchejte 6 lžic másla, 4 lžíce hnědého cukru a 2 lžíce cukru. Pomocí elektrického mixéru šlehejte směs, dokud nebude světlá a nadýchaná, občas seškrábejte stěny mísy, asi 2 minuty.
- Přidejte vejce a šlehejte, dokud není směs světlá a nadýchaná. Přidejte ovesné vločky, mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl a šlehejte, dokud se dobře nespojí, asi 1 minutu.
- Ovesnou směs vyklopte na připravený plech; rovnoměrně ji vytlačte až k okrajům plechu. Pečte, dokud povrch lehce nezezlátne, 17 až 18 minut. Přeneste plech na mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Rukama rozdrobte ovesný korpus do velké mísy a přidejte 3 lžíce másla a 1 a 1/2 lžíce hnědého cukru. Konečky prstů zpracovávejte směs tak dlouho, dokud se nespojí.
- Přeneste směs do skleněné koláčové formy. Prsty rovnoměrně přitlačte směs na dno a po stranách formy. Koláčovou mísu s korpusem položte na plech s okrajem.
- Umístěte mřížku do středu trouby a předehřejte ji na 180 °C.
- Oba cukry, sušené mléko a sůl ušlehejte ve střední míse. Přidejte rozpuštěné máslo a šlehejte, dokud se nespojí. Přidejte smetanu, pak žloutky a vanilku a šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Nalijte náplň na korpus. Koláč pečte 30 minut (náplň může začít bublat). Snižte teplotu trouby na 160 °C. Pokračujte v pečení koláče, dokud náplň na okrajích nezhnědne a neztuhne, ale střed se při jemném zatřesení stále mírně pohybuje, asi dalších 20 minut.
- Koláč nechte 2 hodiny vychladnout a podávejte posypané moučkovým cukrem.