Recept na pohodlné jídlo z listového těsta. Je snadný na přípravu a přináší duši uspokojující chuť.
Ingredience
- 1 balení (500 g) mraženého listového těsta, rozmražené
- 900 g kuřecích prsou bez kůže, nakrájených na kousky
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
- 4 lžíce másla
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 lžička mletého čerstvého tymiánu nebo 1/4 lžičky sušeného tymiánu
- 1 lžička mleté čerstvé šalvěje nebo 1/4 lžičky utřené šalvěje
- 1/2 šálku hladké mouky
- 1 a 1/2 šálku kuřecího vývaru
- 1 šálek plus 1 lžíce smetany
- 2 šálky mražené zeleninové směsi (asi 280 g)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 velký vaječný žloutek
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte každý plát těsta na obdélník. Jeden plát nakrájejte příčně na šest proužků a zbývající plát nakrájejte podélně na pět proužků. Na plechu těsně propleťte proužky tak, aby vznikla mřížka.
- Kuře promíchejte s 1/2 lžičky soli a pepře. Ve velké pánvi rozehřejte 1 lžíci másla na středně vysoké teplotě; kuře opékejte 5-7 minut, dokud nezhnědne. Vyjměte ho z pánve.
- V téže pánvi rozehřejte na středně vysoké teplotě zbývající máslo. Osmahněte cibuli do měkka, 5-7 minut. Vmíchejte česnek a bylinky a vařte 1 minutu. Vmíchejte mouku, dokud se nespojí.
- Vařte a míchejte 1 minutu. Postupně vmíchejte vývar a 1 šálek smetany. Za stálého míchání přiveďte k varu, vařte a míchejte do zhoustnutí, asi 2 minuty.
- Vmíchejte zeleninu, citronovou šťávu, kuře a zbývající sůl a pepř; znovu přiveďte k varu.
- Přeneste do vymaštěné podlouhlé zapékací mísy. Navrch položte mřížku a ořízněte ji tak, aby se do ní vešla.
- Žloutek a zbývající smetanu ušlehejte, těsto potřete štětcem. Pečte odkryté, dokud náplň nevybublá a těsto není zlatohnědé, 45-55 minut. Pokud těsto začne příliš tmavnout, přikryjte ho volně alobalem.
- Před podáváním nechte 15 minut stát.