Hledáte bezlepkové recepty, které jsou jednoduché, chutné a zaručeně fungují? Dnes vám představujeme podzimní dobrotu bez mouky, plnou opražených lískových oříšků a bohatě politou hořkou čokoládou.
Lískové oříšky můžete klidně nahradit jinými ořechy, například vlašskými nebo mandlemi, recept je natolik univerzální, že bude fungovat. Čokoládových koláčů nikdy není dost.
Ingredience na koláč
- 250 g pražených a poté mletých lískových oříšků
- 35g bramborového nebo kukuřičného škrobu
- 75 g nastrouhané hořké čokolády
- ¼ lžičky mleté skořice a stejně mletého kardamomu (nemusí být, ale koření dá koláči něco extra)
- půl lžičky mleté vanilky
- 7 vajec
- 175 g krystalového cukru
- 2 PL vody
Ingredience na polevu
- 150 g hořké čokolády
- asi 100 ml šlehačky
- hrst opražených nasekaných lískových oříšků
Postup
- V misce smícháme lískové oříšky, škrob, nastrouhanou čokoládu, vanilku, skořici a kardamom.
- Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky smícháme se 125 g krystalového cukru a 2 lžícemi vody do pěny.
- Bílky se zbývajícími 50 g krystalového cukru vyšleháme do tuhého sněhu. Sníh jemně smícháme se žloutkovou směsí.
- Jemně přimícháme suchou ořechovou směs.
- Dáme do dortové formy vystlané pečícím papírem (průměr asi 24cm). My jsme pekli o něco menší dávku ve čtvercové formě se stranou asi 20 cm.
- Uhladíme povrch a pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 40-45 minut. Pozor, čas pečení závisí na výši koláče. Pokud ho pečete na plechu nebo děláte menší dávku, stačí péct 30 minut. Pokud ho pečete v dortové formě a koláč je vyšší, pečte déle a pomocí špejle zkoušejte, zda je uprostřed propečený.
- Na polevu přivedeme šlehačku k bodu varu a zalijeme s ní na drobné kousky nalámanou čokoládu.
- Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a dokud nezískáme tekutou směs.
- Polijeme koláč, uhladíme povrch a stejně uhladíme boky. Na ještě neztuhlou polevu dáme nasekané a opražené lískové oříšky.