Bezlepkové recepty – koláč z lískových oříšků s čokoládovou polevou

Dietní bezlepkové

Hledáte bezlepkové recepty, které jsou jednoduché, chutné a zaručeně fungují? Dnes vám představujeme podzimní dobrotu bez mouky, plnou opražených lískových oříšků a bohatě politou hořkou čokoládou.

Lískové oříšky můžete klidně nahradit jinými ořechy, například vlašskými nebo mandlemi, recept je natolik univerzální, že bude fungovat. Čokoládových koláčů nikdy není dost.

Ingredience na koláč

  • 250 g pražených a poté mletých lískových oříšků
  • 35g bramborového nebo kukuřičného škrobu
  • 75 g nastrouhané hořké čokolády
  • ¼ lžičky mleté skořice a stejně mletého kardamomu (nemusí být, ale koření dá koláči něco extra)
  • půl lžičky mleté vanilky
  • 7 vajec
  • 175 g krystalového cukru
  • 2 PL vody

Ingredience na polevu

  • 150 g hořké čokolády
  • asi 100 ml šlehačky
  • hrst opražených nasekaných lískových oříšků

Postup

  1. V misce smícháme lískové oříšky, škrob, nastrouhanou čokoládu, vanilku, skořici a kardamom.
  2. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky smícháme se 125 g krystalového cukru a 2 lžícemi vody do pěny.
  3. Bílky se zbývajícími 50 g krystalového cukru vyšleháme do tuhého sněhu. Sníh jemně smícháme se žloutkovou směsí.
  4. Jemně přimícháme suchou ořechovou směs.
  5. Dáme do dortové formy vystlané pečícím papírem (průměr asi 24cm). My jsme pekli o něco menší dávku ve čtvercové formě se stranou asi 20 cm.
  6. Uhladíme povrch a pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 40-45 minut. Pozor, čas pečení závisí na výši koláče. Pokud ho pečete na plechu nebo děláte menší dávku, stačí péct 30 minut. Pokud ho pečete v dortové formě a koláč je vyšší, pečte déle a pomocí špejle zkoušejte, zda je uprostřed propečený.
  7. Na polevu přivedeme šlehačku k bodu varu a zalijeme s ní na drobné kousky nalámanou čokoládu.
  8. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a dokud nezískáme tekutou směs.
  9. Polijeme koláč, uhladíme povrch a stejně uhladíme boky. Na ještě neztuhlou polevu dáme nasekané a opražené lískové oříšky.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang