Hned jsem věděla, že musím upéct malinovo-ostružinový koláč. Až tento koláč z křehkého těsta vytáhnete z trouby a ucítíte tu vůni a až nakonec ochutnáte, tak pochopíte, že i jídlo může odplavit všechny starosti. A taky, že i léto může mít konkrétní vůni a chuť!
Koláč z křehkého těsta se žloutkovým krémem, malinami, ostružinami a drcenými sušenkami amaretti
Ingredience:
- 150 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 90 g studeného másla
- 2 lžíce studené vody
Náplň:
- 100 g malin
- 100 g ostružin
- 200 ml zakysané smetany
- 4 žloutky
- 150 g krupicového cukru
- 40 g hladké mouky
- 1 lžička Amaretta (lze vynechat)
Na ozdobu drcené sušenky amaretti.
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Mouku, sůl a máslo vložte do mixéru a krátce promixujte, aby vznikla jakási drobenka. Samozřejmě můžete drobenku vypracovat ručně, ale pracujte co nejrychleji, aby se máslo příliš nezahřálo. Poté přidejte vodu a opět krátce promixujte. Těsto vyndejte na vál a pomoučněnýma rukama z něj vypracujte kouli.
Těsto si podsypte moukou, a poté ho vyválejte do kulatého plátu silného asi 2 – 3 mm. Plát přeneste pomocí válečku do koláčové formy a urovnejte ho. Odstraňte přečnívající okraje, a pokud se vám někde porušilo, zacelte díry zbytky těsta. Dno propíchejte vidličkou a zatěžte pečícím papírem s fazolemi a pečte 20 minut „naslepo“.
Mezitím, co se peče korpus, připravte náplň. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a poté zašlehejte zakysanou smetanu, mouku a Amaretto. Ostružiny a maliny opláchněte a nechte odkapat.
Z korpusu sejměte zátěž, nasypte na něj ovoce a to zalijte krémem. Dejte péct na dalších 25 minut dozlatova.
Koláč vyndejte z trouby, posypte drcenými sušenkami a nechte vychladnout.
Redakce Receptik.cz