Koláč z červené řepy s čokoládou bez mouky

Koláče a buchty

Koláč z červené řepy je šťavnatou kombinací čokolády a červené řepy. Červená řepa, podobně jako dýně a cuketa, je univerzální zelenina a hodí se na šťávy, do salátů a také do koláčů.

Tento šťavnatý a jemný koláč z červené řepy je i snadný na trávení. Jeho základ tvoří mandle a červená řepa a mouku je použita pouze na vysypání plechu.

Ingredience

  • 330 g kvalitní hořké čokolády (min. 70%)
  • pohanková mouka (příp. špaldová)
  • olivový olej
  • 280 g syrové červené řepy
  • 4 vejce
  • 160 g třtinového cukru
  • 140 g mletých mandlí
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce kakaa

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 185 °C a červenou řepu uvaříme.
  • Dno a boky dortové formy vymažeme olivovým olejem a vysypeme pohankovou moukou (přebytečnou mouku odstraníme).
  • 230 g čokolády nalámeme na malé kousky a rozpustíme. Rozpuštěnou ji odložíme na teplé místo.
  • Uvařenou řepu si oloupeme, rozkrojíme na čtvrtky a na hrubším struhadle ji nastrouháme (pokud rádi zkoušíte, můžete ji přidat i syrovou).
  • Bílky oddělíme od žloutků, přičemž žloutky smícháme s řepou v misce a bílky vyšleháme do tuhé pěny.
  • Do misky s řepou a žloutky přidáme cukr, mandle, prášek do pečiva, kakao, rozpuštěnou čokoládu a dobře promícháme.
  • 1/4 sněhu z bílků dobře promícháme se směsí z červené řepy, následně přidáme zbylou část bílků a už jen zlehka promícháme.
  • Koláč pečeme v rozehřáté troubě cca 45-50 minut, následně ho vyjmeme a necháme vychladnout.
  • Zbytek čokolády opět rozpustíme, nalijeme na vychladlý koláč a podáváme. Tento koláč můžeme (ale nemusíme) podávat např. s bílým jogurtem.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang