Upečte si tento snadný a lahodný koláč s vanilkovým krémem a kopečkem šlehačky navrchu. Jistě si tuto chuť zamilujete.
Ingredience
Na korpus
- 300 g hladké mouky plus další na válení
- 36 g krystalového cukru
- 1/2 lžičky mořské soli
- 225 g másla, vychlazeného
- 60 ml ledové vody
- 1 vejce na vymazání
- 1 lžíce smetany na vaječný krém
Na náplň
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 1/4 lžičky soli
- 40 g kukuřičného škrobu
- 250 g krystalového cukru
- 720 ml mléka
- 1 vanilkový lusk
- 57 g másla
Na šlehačkovou polevu
- 480 ml husté smetany ke šlehání
- 50 g moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 210 °C.
- V kuchyňském robotu smíchejte mouku, cukr a sůl. Vyšlehejte dohromady. Nastrouhejte vychlazené máslo a pokapejte ledovou vodou. Promíchejte vidličkou.
- Vyválejte do tvaru koule. Zabalte do fólie a dejte na 30 minut do chladničky.
- Těsto rozválejte do koláčové formy, aniž byste ho natahovali. Přitlačte těsto do koláčové formy.
- Malým ostrým nožem nakrájejte těsto o 3 cm větší, než je velikost koláčové formy. Přehněte okraj pod sebe a zmačkejte ho prsty nebo hroty vidličky.
- Na koláč přidejte kolečko pergamenového papíru nařaseného na okraji. Nyní na papír přitiskněte alobal a přitlačte ho k okraji kůrky. Díky tomu se nebude koláčová kůrka během pečení zvedat.
- Pečte 15 minut při teplotě 210 °C, poté vyjměte alobal a korpus potřete směsí smetany a vejce. Formu obalte zvenčí alobalem, snižte teplotu a ještě asi 15 minut pečte, dokud nebude střed zlatavý.
- Připravte si krém. Nalijte mléko do hrnce, přidejte rozříznuté a vyškrábnuté vanilkové lusky a dejte na střední teplotu. Míchejte, aby se lusky v mléce promíchaly. Těsně před tím, než začne vřít, ho odstavte a nechte 10-15 minut stát.
- V míse ušlehejte dvě vejce a dva žloutky a dejte je stranou.
- Do středně velkého hrnce přidejte cukr, kukuřičný škrob a sůl. Smíchejte, pak přilijte mléko a znovu prošlehejte, aby nevznikly hrudky.
- Vařte na středním plameni dokud hmota nezhoustne, asi 5 minut. Jakmile směs zhoustne, snižte teplotu a pokračujte v míchání. Vařte dalších 6 minut a poté stáhněte z ohně.
- Za intenzivního šlehání pomalu přilévejte asi hrnek horké mléčné směsi k vejcím. Za stálého šlehání pak vraťte vaječnou směs do hrnce a vraťte na středně silný oheň a 2 minuty šlehejte nad ohněm.
- Poté směs přelijte do velké mísy, přidejte máslo a míchejte, dokud se celé máslo nerozpustí.
- Povrch zakryjte igelitem a zchlaďte, aby se teplota snížila na pokojovou a vychladlý krém dejte na korpus.
- Ušlehejte si smetanu s cukrem a vanilkou do husté šlehačky a ozdobte koláč před podáváním.