Připravte si bakewellový koláč s malinami a mandlemi. Klasický anglický dezert podávejte se šlehačkou nebo teplým pudinkem.
Ingredience
- 250 g hladké mouky plus další na válení
- ¼ lžičky jemné mořské soli
- 2 lžíce moučkového cukru
- 140 g studeného másla nakrájeného na kostičky
- 2 žloutky, rozšlehané
- smetana nebo pudink, k podávání (nepovinné)
Na náplň:
- 100 g osoleného másla, změklého
- 100 g moučkového cukru
- 50 g mletých mandlí
- 1 lžička mandlového extraktu
- 2 středně velká vejce, rozšlehaná
- 3 lžíce malinového džemu
- 50 g mandlových vloček
- 80 g moučkového cukru
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C/180 °C s ventilátorem.
- Mouku spolu se solí a moučkovým cukrem dejte do kuchyňského robotu a připravte těsto. Přidejte máslo a krátce mixujte, dokud nezískáte strukturu jemné strouhanky.
- Smíchejte 4 lžíce studené vody s rozšlehanými vejci a vmíchejte je do směsi, poté rychle pulzujte, aby se spojily. Drobenku vyklopte na pracovní plochu, vytvarujte do tvaru puku, přikryjte a nechte 30 minut chladit.
- Těsto rozválejte na lehce pomoučeném povrchu na průměr asi 25 cm a na tloušťku mince. Těstem vyložte 20cm drážkovanou koláčovou formu a nechte těsto přesahovat.
- Pokryjte těsto pečícím papírem, dostatečně velkým, aby zakryl okraje, a několik fazolí na pečení, aby se zatížil (pokud nemáte fazole na pečení, použijte sušenou rýži nebo čočku).
- Pečte 15 minut, pak odstraňte papír a fazole a pečte dalších 7-10 minut nebo dokud není dno rovnoměrně propečené. Přečnívající těsto ořízněte zubatým nožem.
- Na náplň vyšlehejte máslo s cukrem, dokud se nespojí. Přidejte mleté mandle, mandlový extrakt a vejce a šlehejte další minutu.
- Těsto potřete marmeládou a navrch dejte mandlovou náplň. Posypte mandlovými vločkami a pečte 25-30 minut dozlatova a ztuha. Nechte vychladnout ve formě.
- Smíchejte moučkový cukr a 1-2 lžičky vody a posypte koláč. Nakrájejte na plátky a podávejte se šlehačkou nebo krémem, pokud máte rádi.