Oslavíme to… dortem! Ale ne ledajakým dortem. Báječným dortem. A nebojte, mám velké předsevzetí nabourat dortovou monotematičnost poslední doby a trochu se zase rozšoupnout. Dala bych si něco kynutého. A taky něco odpalovaného. Ale zpět k dortu. Na tenhle jsem fakt pyšná.

Kokosové těsto se špetkou kardamomu a kapkou Malibu, lehoučce nahořklý krém z růžového grepu ovoněný růžovou vodou. Odnášela jsem ho vážně s těžkým srdcem. A mimochodem kombinaci kokosu a kardamomu musíte ochutnat. Já jsem jí naprosto posedlá. Když není v dortu, tak je aspoň v ranní kaši! Ale nebudeme si nic nalhávat, i když kaši miluju, tak dort je pořád dort.

TIP: Pro milovníky čokolády doporučujeme vyzkoušet nejlepší čokoládový dort.

Kokosový dort se špetkou kardamomu a krémem z růžového grepu s kapkou růžové vody 

Ingredience: 

  • 3/4 kostky změklého másla 
  • 1 a 1/2 hrnku krupicového cukru 
  • 4 vejce velikosti M 
  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky 
  • 1 hrnkem polohrubé mouky 
  • 1 hrnek strouhaného kokosu 
  • 1 sáček prášku do pečiva 
  • 1 sáček jedlé sody 
  • 1 špetka soli 
  • 1/2 – 1 lžička kardamomu (lze vynechat) 
  • 1 a 1/2 hrnku podmáslí 
  • 2 lžíce kokosového likéru Malibu 

Krém:

  • šťáva z 1 a 1/2 grepu 
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu 
  • 4 lžíce krupicového cukru 
  • 1/2 kostky másla 
  • 1/2 lžička růžové vody 
  • 2 balení mascarpone (500 g) 
  • 1 balení krémového sýra (125 g) 
  • 1 a 1/2 krabičky smetany ke šlehání (375 ml) 
  • případně moučkový cukr na doslazení 

Na ozdobu:

  • 3 lžíce kokosu 
  • 1/2 lžíce moučkového cukru 
  • 1/2 lžičky kardamomu 
  • cukrová srdíčka 

Postup 

  1. Malý fígl na začátek – máslo na korpus si vyndejte z ledničky předem. Doporučuji ráno, pokud se chystáte péct odpoledne, nebo večer, pokud plánujete pečení na ráno.
  2. Pokud zapomenete, což vám rozhodně nevyčítám, protože se mi to stává s železnou přesností při každém druhém pečení, můžete si k změknutí pomoct mikrovlnnou troubou – nízký výkon, krátký čas, případně zopakovat. 
  3. Nejdříve připravte korpus. Troubu vyhřejte na 180 °C. Rozevírací dortovou formu o průměru 26 cm vyložte papírem na pečení. Vyložte dno i boky formy – boky vymažte trochou másla a kolem dokola přilepte pruh papíru a lehce přitlačte.
  4. Vejce vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Poté zašlehejte změklé máslo. Oba druhy mouky, prášek do pečiva, sodu, sůl a kardamom přesejte přes jemné sítko a vmíchejte do směsi kokos.
  5. Moučno-kokosovou směs a podmáslí smíchané s Malibu přidávejte po částech do těsta a zašlehejte na malé otáčky. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct.
  6. Pečte 25 minut odkryté a 25 minut zakryté alobalem nebo archem pečícího papíru. Propečení zkontrolujte zapíchnutím špejle do středu korpusu. Pokud jí vytáhnete suchou, je hotovo. Korpus nechte vychladnout ve formě. 
  7. Přípravu krému zahajte uvařením grepového „pudinku“. Do menšího rendlíku nalijte 2/3 grepové šťávy a přiveďte k varu. Ve zbylé třetině rozmíchejte kukuřičný škrob. Když šťáva začne vřít, oslaďte, přilijte zbytek šťávy se škrobem a za stálého míchání vařte 1-2 minuty. Poté rendlík odstavte z plotny a za stálého míchání nechte 2 minuty zchladnout.
  8. Poté vyměňte vařečku za šlehací metlu a zašlehejte po kouscích máslo. Vmíchejte růžovou vodu. Vznikne vám lesklý pudinkový krém. Nechte ho dokonale vychladnout. V zimních měsících ho klidně můžete dát vychladnout za okno. 
  9. Po vychladnutí pudinkový krém prošlehejte a zašlehejte do něj mascarpone, krémový sýr a nakonec lehce vmíchejte ušlehanou smetanu.
  10. Pokud uznáte za vhodné, krém doslaďte moučkovým cukrem. Kokos smíchejte s cukrem a kardamomem a krátce (dozlatova) opražte na pánvi. Nechte vychladnout. 
  11. Pokud je to potřeba, korpus nejdříve zakrojte do roviny a poté ho dvakrát vodorovně prokrojte. Krémem naplňte cukrářský sáček s hladkou kulatou špičkou.
  12. Spodní část korpusu ozdobte 1/3 krému, přiklopte dalším dílem korpusu, znovu ozdobte 1/3 krému, přiklopte vrchním dílem korpusu a ten nejdřív potřete polovinou zbylého krému a poté po obvodu ozdobte špičkami krému. Vršek dortu posypte praženým kokosem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang