Oslavíme to… dortem! Ale ne ledajakým dortem. Báječným dortem. A nebojte, mám velké předsevzetí nabourat dortovou monotematičnost poslední doby a trochu se zase rozšoupnout. Dala bych si něco kynutého. A taky něco odpalovaného. Ale zpět k dortu. Na tenhle jsem fakt pyšná.
Kokosové těsto se špetkou kardamomu a kapkou Malibu, lehoučce nahořklý krém z růžového grepu ovoněný růžovou vodou. Odnášela jsem ho vážně s těžkým srdcem. A mimochodem kombinaci kokosu a kardamomu musíte ochutnat. Já jsem jí naprosto posedlá. Když není v dortu, tak je aspoň v ranní kaši! Ale nebudeme si nic nalhávat, i když kaši miluju, tak dort je pořád dort.
TIP: Pro milovníky čokolády doporučujeme vyzkoušet nejlepší čokoládový dort.
Kokosový dort se špetkou kardamomu a krémem z růžového grepu s kapkou růžové vody
Ingredience:
- 3/4 kostky změklého másla
- 1 a 1/2 hrnku krupicového cukru
- 4 vejce velikosti M
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 hrnkem polohrubé mouky
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1 sáček jedlé sody
- 1 špetka soli
- 1/2 – 1 lžička kardamomu (lze vynechat)
- 1 a 1/2 hrnku podmáslí
- 2 lžíce kokosového likéru Malibu
Krém:
- šťáva z 1 a 1/2 grepu
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 4 lžíce krupicového cukru
- 1/2 kostky másla
- 1/2 lžička růžové vody
- 2 balení mascarpone (500 g)
- 1 balení krémového sýra (125 g)
- 1 a 1/2 krabičky smetany ke šlehání (375 ml)
- případně moučkový cukr na doslazení
Na ozdobu:
- 3 lžíce kokosu
- 1/2 lžíce moučkového cukru
- 1/2 lžičky kardamomu
- cukrová srdíčka
Postup
- Malý fígl na začátek – máslo na korpus si vyndejte z ledničky předem. Doporučuji ráno, pokud se chystáte péct odpoledne, nebo večer, pokud plánujete pečení na ráno.
- Pokud zapomenete, což vám rozhodně nevyčítám, protože se mi to stává s železnou přesností při každém druhém pečení, můžete si k změknutí pomoct mikrovlnnou troubou – nízký výkon, krátký čas, případně zopakovat.
- Nejdříve připravte korpus. Troubu vyhřejte na 180 °C. Rozevírací dortovou formu o průměru 26 cm vyložte papírem na pečení. Vyložte dno i boky formy – boky vymažte trochou másla a kolem dokola přilepte pruh papíru a lehce přitlačte.
- Vejce vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Poté zašlehejte změklé máslo. Oba druhy mouky, prášek do pečiva, sodu, sůl a kardamom přesejte přes jemné sítko a vmíchejte do směsi kokos.
- Moučno-kokosovou směs a podmáslí smíchané s Malibu přidávejte po částech do těsta a zašlehejte na malé otáčky. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct.
- Pečte 25 minut odkryté a 25 minut zakryté alobalem nebo archem pečícího papíru. Propečení zkontrolujte zapíchnutím špejle do středu korpusu. Pokud jí vytáhnete suchou, je hotovo. Korpus nechte vychladnout ve formě.
- Přípravu krému zahajte uvařením grepového „pudinku“. Do menšího rendlíku nalijte 2/3 grepové šťávy a přiveďte k varu. Ve zbylé třetině rozmíchejte kukuřičný škrob. Když šťáva začne vřít, oslaďte, přilijte zbytek šťávy se škrobem a za stálého míchání vařte 1-2 minuty. Poté rendlík odstavte z plotny a za stálého míchání nechte 2 minuty zchladnout.
- Poté vyměňte vařečku za šlehací metlu a zašlehejte po kouscích máslo. Vmíchejte růžovou vodu. Vznikne vám lesklý pudinkový krém. Nechte ho dokonale vychladnout. V zimních měsících ho klidně můžete dát vychladnout za okno.
- Po vychladnutí pudinkový krém prošlehejte a zašlehejte do něj mascarpone, krémový sýr a nakonec lehce vmíchejte ušlehanou smetanu.
- Pokud uznáte za vhodné, krém doslaďte moučkovým cukrem. Kokos smíchejte s cukrem a kardamomem a krátce (dozlatova) opražte na pánvi. Nechte vychladnout.
- Pokud je to potřeba, korpus nejdříve zakrojte do roviny a poté ho dvakrát vodorovně prokrojte. Krémem naplňte cukrářský sáček s hladkou kulatou špičkou.
- Spodní část korpusu ozdobte 1/3 krému, přiklopte dalším dílem korpusu, znovu ozdobte 1/3 krému, přiklopte vrchním dílem korpusu a ten nejdřív potřete polovinou zbylého krému a poté po obvodu ozdobte špičkami krému. Vršek dortu posypte praženým kokosem.