Chia, neboli semínka šalvěje hispánské, jsou právem řazeny mezi superpotraviny dnešní doby. Dříve byly označovány jako jídlo aztéckých válečníků a běžců, kterým dodávaly tolik potřebnou sílu a energii. Přidávat je můžete do smoothie, ovesných kaší či sušenek. Připravíte z nich ale také skvělý dezert, který je skvělou volbou na svačinku nebo jako lehká snídaně.

Chia semínka obsahují:

  • vysoký podíl omega 3 mastných kyselin
  • 15x více hořčíku než brokolice
  • 5x více vápníku než kravské mléko
  • 3x více železa než špenát
  • 2x více vlákniny než ovesné vločky
  • vitamíny a mnoho dalších minerálních látek

Chia semínka jsou tolik oblíbená také pro svoji úžasnou sytící vlastnost. Absorbují do sebe velké množství tekutin a mnohonásobně zvětší svůj objem. Díky tomu jsou skvělým pomocníkem při vnitřní hydrataci organismu a brání před jeho dehydratací. Chia semínka jsou přirozeně bohatým zdrojem zdravých tuků a bílkovin, čehož ve svých jídelníčcích využívají vegetariáni.

Mezi nejoblíbenější využití této superpotraviny patří bezesporu pudink. Recepty na chia pudink se to jen hemží, přesto bych se s vámi chtěla podělit o moji oblíbenou podobu této dobroty.

Ingredience

Připravíme si tyto suroviny:

  • 180 ml kokosového mléka
  • 3 lžíce chia semínek
  • 10 velkých zralých jahod
  • lžička vanilkového extraktu
  • lžíce citronové šťávy
  • čerstvá meduňka a máta

A jak na to?

Postup přípravy

Základ tohoho pudinku tvoří kokosové mléko. Ačkoli si doma často vyrábím domácí, zvolila jsem k přípravě kupované, které je mnohem hustější a puding je s ním krémovější a chuťově mnohem lepší. Chia pudink je asi ta nejjednodušší sladkost, kterou si můžete připravit.

Stačí rozmíchat chia semínka v kokosovém mléce a nechat nabobtnat. Po cca 15 minutách už semínka absorbují část tekutiny a je čas rozdělit pudink do skleniček. Takto připravený dáme chladit do lednice a vrhneme se na přípravu tataráčku.

Jahody pokrájíme na drobné kostičky, zakápneme citronovou šťávou a vanilkovým extraktem a promícháme. Nakonec vmícháme nasekané lístky čerstvé meduňky a máty. Meduňka dodá tataráčku příjemnou citronovou svěžest, určitě to zkuste!

Hotový tataráček už jen navrstvíme na ztuhlý puding a dáme alespoň na hodinku do lednice.

Doba přípravy: 5 minut + 1 hodina na ztuhnutí

Počet porcí: 2 – 3

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang