Chia, neboli semínka šalvěje hispánské, jsou právem řazeny mezi superpotraviny dnešní doby. Dříve byly označovány jako jídlo aztéckých válečníků a běžců, kterým dodávaly tolik potřebnou sílu a energii. Přidávat je můžete do smoothie, ovesných kaší či sušenek. Připravíte z nich ale také skvělý dezert, který je skvělou volbou na svačinku nebo jako lehká snídaně.
Chia semínka obsahují:
- vysoký podíl omega 3 mastných kyselin
- 15x více hořčíku než brokolice
- 5x více vápníku než kravské mléko
- 3x více železa než špenát
- 2x více vlákniny než ovesné vločky
- vitamíny a mnoho dalších minerálních látek
Chia semínka jsou tolik oblíbená také pro svoji úžasnou sytící vlastnost. Absorbují do sebe velké množství tekutin a mnohonásobně zvětší svůj objem. Díky tomu jsou skvělým pomocníkem při vnitřní hydrataci organismu a brání před jeho dehydratací. Chia semínka jsou přirozeně bohatým zdrojem zdravých tuků a bílkovin, čehož ve svých jídelníčcích využívají vegetariáni.
Mezi nejoblíbenější využití této superpotraviny patří bezesporu pudink. Recepty na chia pudink se to jen hemží, přesto bych se s vámi chtěla podělit o moji oblíbenou podobu této dobroty.
Ingredience
Připravíme si tyto suroviny:
- 180 ml kokosového mléka
- 3 lžíce chia semínek
- 10 velkých zralých jahod
- lžička vanilkového extraktu
- lžíce citronové šťávy
- čerstvá meduňka a máta
A jak na to?
Postup přípravy
Základ tohoho pudinku tvoří kokosové mléko. Ačkoli si doma často vyrábím domácí, zvolila jsem k přípravě kupované, které je mnohem hustější a puding je s ním krémovější a chuťově mnohem lepší. Chia pudink je asi ta nejjednodušší sladkost, kterou si můžete připravit.
Stačí rozmíchat chia semínka v kokosovém mléce a nechat nabobtnat. Po cca 15 minutách už semínka absorbují část tekutiny a je čas rozdělit pudink do skleniček. Takto připravený dáme chladit do lednice a vrhneme se na přípravu tataráčku.
Jahody pokrájíme na drobné kostičky, zakápneme citronovou šťávou a vanilkovým extraktem a promícháme. Nakonec vmícháme nasekané lístky čerstvé meduňky a máty. Meduňka dodá tataráčku příjemnou citronovou svěžest, určitě to zkuste!
Hotový tataráček už jen navrstvíme na ztuhlý puding a dáme alespoň na hodinku do lednice.
Doba přípravy: 5 minut + 1 hodina na ztuhnutí
Počet porcí: 2 – 3