Kokos je velmi oblíbený pro svoji jedinečnou vůni, chuť a široké využití. Málokdo však tuší, že se jedná o ovoce. Kokosový ořech tedy ve skutečnosti vůbec není ořech. Spadá do podkategorie peckovic, které jsou definovány jako plody. V čem všem spočívá kouzlo kokosu a jaký je ten nejlepší recept na kokosové máslo?

Kokos obsahuje převážně tuk, a proto je nutné si hlídat množství jeho příjmu. Obsahuje také mangan, měď a želeno, které pomáhají tvořit červené krvinky. Kokos má také antioxidantní účinky díky selenu.

Kokos je oblíbený především u veganů, kteří si z něj mohou udělat rostlinné kokosové mléko za pár korun.

TIP: Mezi další rostlinná mléka kromě kokosového patří ovesné mléko, sójové nebo mandlové.

Kokosové máslo recept

Určitě nikoho nepřekvapí, že hlavní ingrediencí je kokos. Stačí obyčejný strouhaný kokos, který je k dostání v každém supermarketu. Další důležitou věcí při výrobě domácího kokosového másla je pořádný kuchyňský robot. Kokosové máslo lze vyrobit i z kokosových chipsů, jen je bude potřeba více mixovat a pravděpodobně nepůjde dosáhnout úplně hladké konzistence.

Ingredience:

  • 4 šálky sušeného (nebo drceného) neslazeného kokosu
  • 1/4 šálku kokosového oleje
  • 1 špetka mořské soli
  • 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu

Postup:

Do kuchyňského robotu vložíme všechny ingredience a mixujeme. Mixujeme dlouho a ideálně s malými přestávkami, aby se robot zbytečně nepřehřál. Mixujeme dokud se nám nevytvoří jemná hmota. Občas je nutné mixér vypnout a seškrábnout lžící hmotu z okrajů nadoby.

Příprava domácího kokosového másla je jednoduchá a stačí jen pár ingrediencí.

Hmotu přecedíme přes cedník či plátýnko a zkusíme z hmoty vymáčknout co nejvíce tekutiny. Právě tato tekutina je naše kokosové máslo. Zbývající hmotu opět vložíme do mixéru a znovu mixujeme. Mixujeme tak dlouho, dokud i z této hmoty nezískáme zbylé máslo. Opět přecedíme a vzniklé kokosové máslo vložíme do uzavíratelné nádoby.

TIP: Zbývající hmota je ideální pro využití do smoothie, jogurtů, panna cotty,mufinnů a dalšího pečení.

Skladování kokosového másla

Kokosové máslo je potřeba uchovávat v lednici a i tak nevydrží věčně. Pro jeho vynikající chuť dojde pravděpodobně dříve k jeho snězení než zkažení. Přesto je nutné si dávat pozor na některé věci. Kokosové máslo by se mělo uchovávat v uzavíratelné a dobře těsnící nádobě. Zároveň vždy, když ho chce člověk použít, měl by použít čistou lžičku.

V lednici ztuhne (podobně se chová také kokosový olej). Před použitím se může nechat vyndané na lince, aby se pomocí pokojové teploty rozehřálo. Případně další možností je ohřátí v mikrovlnné troubě.

Vlastnosti kokosového máslo

Má několik zajímavých vlastností, pro který je oblíbený.

  • neslazené
  • plnohodnotné
  • krémové
  • super kokosové
  • lahodné

Důležitou věcí je, že je snadné na výrobu. Stačí k tomu pár surovin a pořádný kuchyňský robot. Jeho příprava zabere jen pár minut. Při domácí výrobě jsou náklady nízké (oproti již hotovému produktu, který se dá koupit v obchodech i online).

Kokos je oblíbenou surovinou, ze které lze vytvořit olej, mléko i máslo.

Je ideální k mlsání přímo ze sklenice. Skvěle se hodí i k pečeným sladkým bramborám, zmrzlině, koktejlům, muffinům, banánovému chlebu, vaflím, palačinkám a dalším dobrotám.

Používá se v receptech na přípravu lahodných dobrot jako jsou veganské recepty, recepty z arašídového másla, veganské lanýže z bílé čokolády a veganská vajíčka z bílé čokolády s arašídovým máslem.

Kokosový máslový krém

Z kokosového másla lze vytvořit i rychlý a naprosto výborný krém, který se hodí do různých dortů a dalších zákusků.

Ingredience:

  • 200 g kokosového másla
  • 1 puding (kokosový, vanilkový,…)
  • mléko do pudingu
  • 1 bílá čokoláda

Postup:

Nejprve si připravíme puding dle návodu a necháme lehce vychladnout. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu. Kokosové máslo si necháme rozehřát na pokojovou teplotu. Nyní už stačí, když opatrně za pomoci mixéru všechny ingredience smícháme a vyšleháme lahodný kokosový máslový krém.

Kokosové máslo se hodí například i jako hydratující balzám na rty.

Pokud vás zajímá, jak dlouho vydrží kokosový máslový krém, tak je to podobně jako s kokosovým máslem. Jeho chuť je tak vynikající, že dojde k jeho snězení do pár dnů, možná dokonce do pár hodin. V lednici v uzavřené nádobě vydrží bez problému až 2 týdny.

Kokosové máslo na vlasy

Dá se používat i jako kosmetický produkt na vlasy. Dokáže vlasy krásně vyživit a provonět. U použití je důležité ho nechat působit několik hodin. Takže zábaly na noc jsou ideální volbou.

Kokosové máslo obsahuje kyselinu laurovou, vitamín E, K a železo, proto dokáže vlasy krásně vyživit zvenku a napomáhá prevenci proti roztřepeným konečkům.

Kokosový ořech nepatří mezi druhy ořechy, ale jedná se o ovoce.

Při pravidelné masáži hlavy pomocí kokosového másla se předchází lupům.

Někteří lidé zkouší používat kokosové máslo na opalování. Zde je nutné brát v potaz, že neobsahuje žádnou ochranu a pokožka při jeho použití proti slunečnému záření není nijak chráněna. Proto je vhodnější kokosové máslo použít až po opalování pro hydrataci pokožky.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang